Китайски учени направиха важна стъпка към квантовите компютри

Напредъкът ще позволи на учените по света да пробват някои квантови изчисления, описвани само на теория досега

Китайски учени направиха важна стъпка към квантовите компютри

Снимка: Wikimedia

3287 ~ 1 мин. четене
Кюбитовете (или квантовите битове) са ключовият компонент за създаването на бъдещите квантови компютри. Докато сега познатите ни битове имат две състояния – 0 и 1, то кюбитовете имат и трето – смесено. Засега обаче учените все още търсят начин как да групират квантовите битове в мегакюбитове и т.н. Само така ще може в бъдеще да се създава хардуер за супербързи, квантови компютри.

Екип от Китайския технологичен университет са направили малко, но важна стъпка в тази област. Учените са успели да обединят 18 кюбита, пише Quartz.

Това може да звучи като малко постижение, но досега никой не е успял да свърже толкова много кюбитове, поне не и по начина, по който са го направили китайските учени. Те са успели да направят така че всички 18 кюбита да са свързани с всички останали от групата.

Един от използваните трикове било кодирането на 18-те кюбита в шест общи блока, отколкото да се опитват да поставят всеки кюбит в собствен блок – това би направило системата по-нестабилна.

До създаването на първия масов, потребителски квантов компютър ще минат още години, но напредъци като този позволяват на учените да започнат да експериментират с никои от идеите, които се възлагат на този тип машини. Според китайския екип групирането на кюбитовете ще позволи на учените да опитат някои квантови изчисления, които досега са били описвани единствено на теория.
Подкрепи Economic.bg