Китайските гиганти наемат хора, останали без работа заради вируса

Само JD.com ще наеме 20 000 временни служители

Китайските гиганти наемат хора, останали без работа заради вируса

Снимка: БТА

968 ~ 2 мин. четене
Китайското правителство направи запазването на работни места основен приоритет, тъй като епидемията от коронавируса доведе до нарушения в бизнеса и удари сериозно втората най-голяма икономика в света. Сега някои от най-големите компании в Китай приемат временни работници, за да помогнат за намаляване на удара, предаде CNN.

JD.com, една от най-големите фирми за електронна търговия в Китай, обеща да открие повече от 20 000 нови позиции. Тя ще наеме складови работници, куриери и шофьори.

Работните места имат за цел да "сведат до минимум въздействието на епидемията върху заетостта в краткосрочен план", се казва в изявление на JD.com. Компанията добавя, че иска да "поддържа стабилна заетост". 

Dada Group, местен доставчик, който е подкрепян от JD, ще създаде допълнителни 15 000 позиции.

Веригата супермаркети на JD.com, 7FRESH, също така ще потърси служители от ресторанти, хотели, кина и търговски обекти, "които временно са затворени поради коронавируса", се казва в съобщение на компанията. Тези работници ще отговарят за нови краткосрочни позиции, включително служители в магазини, асистенти по опаковане и куриери за доставка.

Alibaba също обяви подобен план тази седмица. В понеделник компанията на Джак Ма въведе схема за „споделяне на служители“, която ще позволи на тези, които работят в хотелиерството, ресторантьорството, киносалоните, универсалните магазини и различни други бизнеси, да намерят временна работа във фирмата. Компанията обаче отказа да сподели оценка за това колко работници ще наеме.

Някои работници вече са намерили работа чрез тези инициативи. JD.com каза в сряда, че логистичният й отдел е назел най-малко 700 служители от повече от 10 компании, добавяйки, че фирмата продължава да работи с партньори, кадрови агенции и ресторанти за набиране на повече хора в множество градове.

Едно от подразделенията на компанията, JD Daojia - популярна онлайн услуга, която доставя хранителни стоки и прясна продукция за супермаркети като Walmart и Aldi - ще наеме около 5000 работници, за да помагат за опаковане на поръчки.

Новите мерки помагат за справяне с две предизвикателства едновременно. Онлайн пазаруването се увеличава, тъй като десетки милиони хора остават под карантина у дома, а китайският президент Си Дзинпин призова компаниите в Китай да работят за разширяване на цифровото потребление.

„Отговорност на JD е да работи с партньори и да помага на тях и техните служители да преминат през това трудно време“, каза Чунхуа Чо, който ръководи човешките ресурси в 7FRESH.

Досега епидемията е убила повече от 1100 души и е заразила най-малко 45 000, най-вече в континентален Китай.

Повече от дузина градове бяха затворени в края на януари, за да се справят с вируса, но правителството се притеснява от това бизнесът да остане затворен твърде дълго. Китайската икономика вече е в затруднение, а анализаторите предупреждават, че вирусът може да тежи сериозно върху растежа през това тримесечие, както и да забави глобалната икономика.

Президентът Си каза в понеделник, че правителството ще се съсредоточи върху стабилизиране на бизнес активността и предотвратяване на масовите съкращения.

През последните години правителството заяви, че трябва да създава 11 милиона нови работни места годишно, за да запази заетостта, припомня CNN.
Подкрепи Economic.bg