Китайският износ пада с още по-бързи темпове

Вносът на азиатската държава също намалява през септември

Китайският износ пада с още по-бързи темпове

Снимка: БТА

Китайският износ пада с все по-бързи темпове през септември, а вносът се свива за пети пореден месец. Това предполага по-нататъшната слабост в икономиката и подчертава необходимостта от по-големи стимули, тъй като китайско-американската търговска война продължава, пише Reuters.

Данните за понижението вероятно ще засилят очакванията, че Пекин трябва да въведе повече стимулиращи мерки за предотвратяване на по-рязък икономически спад въпреки предварителните признаци за размразяване на напрегнатите търговски отношения между най-големите икономики в света.

След преговорите миналата седмица американският президент Доналд Тръмп в петък очерта първата фаза на споразумение за прекратяване на търговската война и отмени планираното за 15 октомври увеличение на тарифите за някои китайски стоки.

Септември бе отбелязан от една голяма ескалация в спора, като Вашингтон обложи с 15% вносни мита 15% стоки за 125 млрд. долара, а Пекин отвърна с други тарифи.

Износът на азиатската държава през септември е паднал с 3.2% спрямо година по-рано, което е най-големият спад от февруари, показаха митническите данни в понеделник. Анализаторите очакваха спад от 3%.

„Числата показват, че глобалното търсене е намаляло през миналия месец, с което се добавя допълнителен натиск към американските тарифи, които влязоха в сила през септември“, коментират анализатори от Capital Economics.

Някои икономисти свързват влошаването на износа с избледняването на така наречения ефект на „предварително зареждане“. Някои китайски фирми се втурнаха да доставят стоки до Съединените щати преди крайния срок за тарифите през септември, като подкрепиха данните за износа през юли и август.
Общият внос на Китай през септември пада  с 8.5% след спад от 5.6% през август, най-ниският от май. Анализаторите очакваха експортът да падне с 5.2% през миналия месец.

Въпреки че повече от година Пекин предприема мерки за стимулиране на растежа, вътрешното търсене на Китай остава слабо, тъй като икономическата несигурност тежи върху доверието на бизнеса и потребителите и обезкуражава новите инвестиции.

Китай отчете търговски излишък от 39.65 млрд. долара през миналия месец, в сравнение с 34.84 млрд. долара през август. Анализаторите прогнозираха 33.3 млрд. долара.

Търговският излишък със САЩ възлиза на 25.88 млрд. долара през септември, което е свиване спрямо регистрираните 26.96 млрд. долара през август.

Китайският износ за Съединените щати е намалял с 10.7% спрямо година по-рано в доларово изражение за периода януари-септември, докато вносът от САЩ е спаднал с 26.4% през този период, показват митническите данни.

Въпреки че президентът Тръмп се съгласи да не продължи с повишаване на тарифите, които трябваше да влязат в сила утре, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заяви, че Тръмп не е взел окончателно решение относно тарифите, които подлежат да влязат в сила през декември.

Анализаторите смятат, че икономическият растеж на Китай се е охладил още през третото тримесечие до близо 30-годишен минимум от 6.2%. Някои икономисти прогнозират, че растежът може да падне под 6% през 2020 г. поради комбинация от циклични и структурни фактори.
Коментари: 0