Кметът на Лондон: Да градим мостове, а не стени

Социалната интеграция е все по-важна, тя може да стимулира икономическия растеж

Кметът на Лондон: Да градим мостове, а не стени

Кметът на Лондон Садик Хан призова градските лидери по цял свят „да градят мостове, вместо стени“. Според него липсата на социална интеграция във Великобритания ще струва на икономиката 6 млрд. лири.

Това се случи по време на конференция, посветена на социалната интеграция, на която присъстваха кметове от цяла Европа, както и зам.-кметът на Ню Йорк, предаде в. Guardian.

Хан заяви, че обединените общности могат да стимулират икономическия растеж. Смята се, че посланията му са насочени към новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, който потвърди предизборното си обещание за изграждане на нова ограда между Мексико и САЩ и се закани да депортира 3 млн. нелегални мигранти.

„През последните месеци станахме свидетели на огромни политически катаклизми в целия свят – референдума за ЕС тук в Обединеното кралство и президентските избори в САЩ“, посочи градоначалникът.

„Това показва как политиката става все по-поляризирана, а цели общности в градовете по света се чувстват все по-изключени и отчуждени от националната политика. Ето защо сега, повече от всякога, трябва да изградим силно чувство за социална солидарност в рамките на нашите градове – подновен смисъл, че сме обединени като съседи и граждани”, обясни кметът.

Според него мигрантите са дошли да живеят в мир и да допринесат за обществения просперитет, но са се капсулирали в собствените си общности. Но това не е по тяхна вина, а защото са станали жертви на сегрегация.

„Трябва да видим истинско лидерство в градовете по света, ако искаме да избегнем общности, които стават все по-разделени“, подчерта Хан.

„Насърчаването на социалната интеграция означава да се гарантира, че хората от различни вероизповедания, етноси, социален произход и поколения няма просто да бъдат толерантни помежду си и да живеят рамо до рамо, но и ще се срещат, ще се събират заедно и ще изградят отношения като приятели и съседи, но и като граждани“, обясни градоначалникът.

Препоръките на кмета идват в момент, когато Великобритания се тресе от силни ксенофобски, антиемигрантски и дори расистки обществени вълнения. В медиите ежедневно се появяват информации за обидни надписи към имигранти, расистки скандирания и др.

Данните показват увеличаване на престъпленията от омраза или на религиозна основа след британския референдум. През юли 2016 г. те са били с 41% повече спрямо същия период на миналата година.

Коментари: 0