Кой спечели от руското ембарго?

Антируските санкции ще останат за сметка на ЕС

Кой спечели от руското ембарго?
224 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Забраната на Русия върху вноса на храни от Европейския съюз и Съединените щати  доведе до драстично увеличение на вноса на хранителни стоки от страни, които не са засегнати от хранителното  ембарго, сочат данни публикувани от руската Федерална митническа служба.

При някои от тези страни се демонстрират безпрецедентни темпове на растеж на търговията. Например, Турция и доставките на месо за Русия са се увеличили с 940 на сто за периода януари-април 2015 г., едно невероятно увеличение в сравнение със същия период на миналата година. Турция стана третият по големина доставчик на руския пазар в тази категория, след като Беларус и Бразилия са с дял от 11.1%.

Колумбия се превърна в лидер на растеж при доставките на говеждо месо в Русия, тъй като неговите пратки са нараснали с повече от 1000 на сто през първите четири месеца на 2015 г.

 Антируските санкции ще останат за сметка на ЕС 

Междувременно Пакистан пое водеща роля в зеленчуковия пазар на Русия, с най-малко 18 000 тона износ за страната, между януари и април тази година. В сравнение с 2014 г., когато само 1000 тона зеленчуци са били доставени на Русия от Пакистан.

За първите четири месеца на 2015 г. също се забелязва значително увеличаване на вноса на риба от Гренландия и Фарьорските острови , които са нараснали с 2671 на сто и 189 на сто.

Въпреки студените политическите отношения между Русия и Украйна, вносът на някои украински стоки нарасна значително през първите четири месеца на 2015 г. По-специално, вносът на говеждо месо е нараснал със 141 на сто, докато доставките на свинско скочиха най-малко 10-кратно, според статистиката на руската Федерална митническа служба.

Москва наложи забрана за доставка на някои категории хранителни продукти от Европейския съюз, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия през август 2014 г., като отмъщение на тези страни за налаганите санкции срещу Русия.

На фона на разрастващия се пазар за страните, които не са засегнати от ембаргото, България губи около 20 милиона лева на година, по информация на Министерство на земеделието. Оказва се, че голяма част от продукцията, която държави от ЕС са се опитали да внесат в Русия, но не са успели идва на родния пазар и така подбива цените на местните производители. 

Подкрепи Economic.bg