„Кока-Кола“ откри новата си производствена линия в Костинброд

Компанията я обяви като най-модерната и ефективна в Европа

„Кока-Кола“ откри новата си производствена линия в Костинброд

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Автор: Цветан Петров
„Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани“ представи новата си производствена линия в завода си в Костинброд, предаде репортер на Economic.bg. Инвестицията е за 40 млн. лв., а по думите на изпълнителния директор Юрг Буркхалтер това ще е най-модерната и ефективна линия в Европа. Новата мощност ще използва над 600 тона рециклирана PET пластмаса.

„Новата линия е с 25% по-бърза и с 20% по-енергоефективна от досегашните. Благодарение на нея Кока-Кола ще започне да изнася продукция от България към Сърбия, Румъния и Гърция“, обяви Буркхалтер.

Компанията също така планира да изгради нов водопровод до завода, който ще захранва с вода и околните домакинства. След като бъде завършен, той ще бъде дарен на Столичната община.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че новата инвестиция е показателна за това, че българската икономика просперира и че ще са нужни нови пътища за нарастващия износ. Той отбеляза, че след няколко дни предстои откриването в България на най-голямата складова база на Балканите и че предстои изграждането на нов път от индустриална зона Божурище.

Правителството ще отпусне финансова помощ за изграждане на инфраструктура до завода в размер на 1.78 млн. лв. "Асфалтът не се яде, но чрез него се правят заводи и се получават заплати", заяви Борисов.

Новата линия ще произвежда средно 9000 бутилки от 0.5 л. повече на час, а в допълнение към нея е въведена и изцяло роботизирана система за подмяна на матриците за различните разфасовки. Освен познатите на потребителите опаковки от 0.5 л., 1.25 л. и 1.5 л., с новото оборудване компанията въведе за първи път в България и нова разфасовка от 1 л. PET опаковка за Coca-Cola, Fanta и Sprite. Обявената инвестиция покрива и разширяване на складовата база на завода, за да могат да бъдат посрещнати нуждите на новото регионално производство. В подготовка е и изграждането на водопровод, който не само ще допринесе за задоволяване на нуждите на производството, но и ще бъде от полза и за пълноценното захранване с вода на жителите на с. Волуяк и гр. Костинброд. В процес е също и разширяване и реконструиране на прилежащата инфраструктура на завода.
Коментари: 0