Колко дълг натрупаха правителствата в България последните 10 години (инфографика)

За следващата година служебният финансов министър Валери Белчев планира да заложи нови заеми за общо 12 млрд. лв.

Колко дълг натрупаха правителствата в България последните 10 години (инфографика)

Снимка: Economic.bg/Архив

6994 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Бюджет 2022

Изказването на служебния финансов министър Валери Белчев, че в проекта за Бюджет 2022 на временния кабинет се залага таван на новия дълг от 12 млрд. лв. разбуни духовете. То дори активизира ГЕРБ да предложат "мораториум" върху взимането на нови заеми, докато не бъде сформирано редовно правителство.

Убедени сме, че на този етап не трябва да бъде поет нов държавен дълг“, коментира бившия финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев по време на брифинг в новосформирания парламент в петък.

От изказването на Белчев стана ясно, че една трета от предвидения за теглене догодина заем би трябвало да отиде за погасяване на падежиращи задължения. Справка във финансовото министерство потвърждава това, като през 2022 г. трябва да бъде погасен дълг в размер на 3 млрд. лв. Над 80% от него е по външен заем, изтеглен през 2015 г. от ГЕРБ с финансов министър Владислав Горанов, а останалите са вътрешни емисии, пласирани през 2012 г. от друг финансов министър на ГЕРБ – Симеон Дянков.

Най-вероятно втората една трета ще бъде предвидена за финансиране на планирания от служебния кабинет дефицит в размер на около 2.9% от брутния вътрешен продукт, което се равнява на около 3.5 млрд. лв. За какво ще се използва последната една трета, не става ясно.

Справка на Economic.bg по години показва, че 12 млрд. лв. не само че не са теглени в една година, а сумата се равнява на общия поет нов държавен дълг за изминалите 5 години. Разбира се, през три от тях икономиката бе в разцвета си – преди появата на COVID-19, като през 2018 г. държавата не изтегли никакви заеми.

Сумата така и не бе коментирана от „Продължаваме промяната“, която вероятно в момента изготвя своя собствена версия на бюджета за следващата година на база разговорите за съставяне на редовно правителство. В началото на седмицата обаче икономистът Георги Ганев от „Демократична България“, който бе част от преговорите за коалиция именно в сектор „Финанси“, допусна поемане на нов дълг от около 5-6 млрд. лв. през 2022 г.

Министър Белчев не даде никаква допълнителна информация за съотношението между вътрешни и външни заеми през 2022 г. Като отправна точка сме взели средната стойност на поеманите през последните години дългове на вътрешния пазар, останалата сума предполагаме, че ще е на външния, където има достатъчно ликвидност.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg