Колко оръжие притежават гражданите във всяка държава

България се позиционира в средата на класацията

Колко оръжие притежават гражданите във всяка държава
8544 ~ 2 мин. четене

Притежанието на огнестрелно оръжие от граждани често е чувствителна и актуална за обществеността тема, свързана с личната сигурност. Като всяка тема, и тя има две страни – дали личната защита е опасна за околните.

Авторът в британския в. „Индипендънт” Якуб Мариан е направил проучване, което показва колко хора във всяка държава по света притежават регистрирано оръжие.

Видно е, че САЩ са първенец по брой на пушките на глава от населението, като на 100 души там се падат 88,8 оръжия. Някои по-нови статистики обаче дават още по-сериозни данни – 112 оръжия на 100 души.

В САЩ са регистрирани и най-много на брой оръжия – 270 милиона броя. Почти 6 пъти повече от държавата, която е на второ място в света по този показател – Индия, с 46 милиона оръжия.

След САЩ най-много оръжия на глава от населението има в Йемен – 54,8 на 100 души.

На трето и четвърто място се нареждат две западноевропейски страни – Швейцария и Финландия, които водят класацията на Стария континент, със съответно 45,7 и 45,3 оръжия на 100 човека.

Пета е Сърбия с 37,5 оръжия на 100 души.

В Топ 10 са още Кипър, Саудитска Арабия, Ирак, Уругвай и Швеция, както се вижда от таблицата.

В България се падат 6,2 оръжия на 100 души, което ни нарежда на 88-о място в света по този показател, заедно с Англия и Уелс.  От данните става ясно още, че регистрираните у нас лични оръжия са 480 хиляди.

Най-малко любители на оръжията в Европа са литовците и румънците – с 0,7 оръжия на 100 души. Ето и снимката на Якуб Мариан, която показва процентите в Европа.

Класацията обхваща над 180 държави, като на дъното са Източен Тимор и Тунис с показатели 0,3 и 0,1 оръжия на 100 души.

Подкрепи Economic.bg