Кометата \"Каталина\" приближава максимално до Земята днес

Тя може да бъде видяна при в съзвездието \"Голямата мечка\"

Кометата \
3785 ~ 1 мин. четене
Кометата с две опашки Каталина C/2013 US10 днес ще се приближи максимално до Земята, съобщи ТАСС. Тя не представлява заплаха за планетата ни.

Очаква се да премине на разстояние 110 млн. км. При приближаването й може да бъде видяна при в съзвездието "Голяма мечка".

Учени от планетариума в Уфа отбелязаха, че кометата не оправда надеждата на астрономите, защото макар и да е дълга 20 км, не стана ярка. Каталина се вижда с телескоп или бинокъл като "мъгляво петно с лек зеленоват цвят".

Кометата може да бъде наблюдавана с големи любителски телескопи може до средата на май, когато ще се доближи до Капела, най-ярката звезда от съзвездието Колар. 

Следващото посещение на "двуопашатия пришълец" във вътрешната част на Слънчевата система ще е след няколко хиляди години, сега е невъзможно да бъде определено кога точно.

"Каталина е от дългопериодичните комети, движещи се по елиптични орбити, близки до параболичните, с много голям период на въртене около Слънцето", каза Николай Железнов от Руската академия на науките, цитиран от БТА.

Кометата Каталина е открита на 31 октомври 2013 г. от участници в американско-австралийската изследователска програма "Каталина Скай Сървей". През повечето време оттогава тя остана в южните небесни ширини. Едната й опашка е от прах, а другата от газ.
Подкрепи Economic.bg