Комикът Зеленски спечели президентските избори в Украйна

Комикът Зеленски спечели президентските избори в Украйна

Володимир Зеленски

2360 ~ 1 мин. четене
Комикът Володимир Зеленски спечели президентските избори в Украйна срещу сегашния президент Петро Порошенко – израз на недоволството на избирателите от действащата власт. Той е спечелил 73.2% от гласовете на вчерашния балотаж срещу 25.3% за неговия съперник.

Резултатите от националния екзитпол бяха публикувани веднага след затварянето на изборните секции, предадоха ТАСС и БТА. Анкетата е организирана от Украинския център за икономически и политически изследвания "Александър Разумков", фондация "Демократични инициативи" и Киевския международен институт по социология.

"Няма да има някакъв патос, просто искам да кажа "Благодаря!" на моите родители за подкрепата, на моята съпруга - за силата и издръжливостта, на украинците, които ме подкрепиха - благодаря, на тези, които направиха друг избор - обещавам, че никога няма да ви подведа", каза Володимир Зеленски пред своите привърженици. Те го посрещнаха с ликуване в щаба му веднага след обявяването на резултатите от екзитпола. 

Самият той реагира спокойно, беше немногословен и излезе от залата веднага след изявлението си, предаде ТАСС.

53-годишният действащ президент Петро Порошенко загуби от популярността си заради безизходицата около конфликта в Донбас и скандалите за корупция сред политическия елит. Той обаче има безспорни успехи като създаването на антикорупционен съд и възможността на украинците да пътуват без визи в ЕС до 90 дни.
Коментари: 0