Масови нарушения при ведомствените бензиностанции

От НАП са запечатали 13 обекта, а други 15 предстои да бъдат запечатани

Масови нарушения при ведомствените бензиностанции

При проверки на 57 ведомствени бензиностанции – обекти, от които компании зареждат гориво за собствените си нужди, са установени повече от 90 нарушения. Сред тях е и генериране на приходи от продажба на гориво, което собствениците декларират, че използват само за своята дейност.

Данните станаха ясни, след като представители на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“ започнаха от началото на активния летен сезон да осъществяват засилен контрол над дейността на ведомствени бензиностанции. Операцията е под ръководството на Междуведомствения координационен център на ГДБОП, Икономическа полиция и експерти от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Целта на проверките е повишаване на приходите от ДДС и установяване на нелегална продажба на горива, уточняват от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Освен че собствениците трупат незаконни приходи от продажба на гориво, което е декларирано, че е за лична употреба, други нарушения са липса на свързаност на измервателните уреди с електронната система на приходната администрация, използване на подвижни цистерни, регистрирани като стационарни, допълнителни съдове, съхраняващи гориво без документи за произход, както и нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Съставени са общо 52 акта за установени административни нарушения, 2 констативни акта и са отдадени 29 писмени разпореждания. От НАП са запечатали 13 обекта, а други 15 предстои да бъдат запечатани. При един от случаите, на 08.08.2017 г, митническите власти са предприели изземане на 8000 литра гориво с недоказан произход, предстои уведомяване на  прокуратурата.

Междуведомственият координационен център на ГДБОП селектира информация за обектите, които работят на територията на страната, като засиленият контрол в сектора ще продължи и през септември.

Коментари: 0