Компаниите от Силициевата долина не бързат да отварят офисите си

Въпреки разрешението от местната власт в Сан Франциско фирмите ще задържат служителите си вкъщи

Компаниите от Силициевата долина не бързат да отварят офисите си

Снимка: Pixabay

552 ~ 2 мин. четене

Някои от най-големите технологични компании в района на залива на Сан Франциско, включително Twitter Inc и Google, планират да държат офисите си до голяма степен затворени още месеци, въпреки че правителството им позволи да ги отворят във вторник с ограничен капацитет. Взимайки предвид намаляващите коронавирусни инфекции, окръзите Сан Франциско и Санта Клара облекчиха насоките, които държаха повечето офис сгради затворени през последната година, с изключение на критичния по отношение на сигурността и помощта персонал, пише Reuters.

От сряда на компаниите е разрешено да отварят офисите си до една четвърт от капацитета си.

„Сан Франциско ще оживее“, каза кметът Лондон Брийд пред журналисти. „Когато започнем да отваряме отново, все повече и повече хора ще искат да се върнат на работа и да искат да бъдат около други хора.“

Но компании от Силициевата долина, които се ангажираха миналата година да позволят на работниците да останат вкъщи до това лято или за неопределено време, заявиха, че са спазили графика си. Те цитираха свои собствени анализи на данните за общественото здраве, други съображения за безопасност и предпочитанията на работниците. Ваксинирането, което в Калифорния са достъпно само за най-уязвимите групи от населението, също е фактор, но по-малък.

Производителят на мрежови съоръжения Cisco Systems Inc и услугата за съхранение на файлове Dropbox Inc заявиха, че техните правила за работа от дома ще останат в сила до юни, докато Box Inc заяви, че възобновяването на работата от офиса е планирано за септември.

Pinterest Inc не очаква значително връщане на хора поне до август, Google планира това за септември, а DocuSign Inc – не и преди октомври.

Twitter, Adobe Inc, PayPal Holdings Inc, Twilio Inc, Yelp Inc и Zoom Video Communications Inc също ще останат затворени, независимо от това Брийд и други служители на местното правителство описват като преминаване към „оранжево ниво“ от „червено“ на ограниченията за заключване в Калифорния.

Говорителят на Брийд заяви, че служителите на Сан Франциско очакват по-малки и средни компании да се завърнат първи.

Сред малкото компании, които се стремят да се възползват от облекчаването, са SAP SE, откъдето заявиха, че обмислят сериозно да отворят частично своите офиси в залива в рамките на седмици и Slack Technologies, която обмисля датата, на която да покани обратно някои работници.

Стартъпът за софтуер за електронна търговия в Сан Франциско Fast ще отвори врати за 25% от своите 56 служители в района на залива в сряда, каза говорителят Джейсън Алдерман. Той добави, че компанията очаква да започне да получава заявления за работа от хора, принудени да работят отдалечено от настоящите си работодатели.

„Компании като Fast, които позволяват на служителите да идват в офиса, ако желаят, ще имат предимство при наемането“, каза той.

Проучване от края на миналата година сред 9000 служители, поръчано от компанията за софтуер за чат на работното място Slack, установи, че 20% искат да работят отдалечено, 17% в офиса и 63% комбинирано.

Facebook Inc, чиито офиси остават затворени в световен мащаб до 2 юли, заяви този месец, че отваря 10% от работните места в района на Сиатъл, за да помогне на работещите в домашни условия. Засега това не се отнася за офисите в Сан Франциско.

Microsoft Corp, която обяви в понеделник плановете си да отвори частично централата си в Редмънд, Вашингтон, следващата седмица, не коментира веднага за местата в Сан Франциско.

IBM отказа да обсъжда плановете на Bay Area. Но няколко висши мениджъри от централата в Ню Йорк започнаха работа от офисите си със затворени врати.

Коментари: 0