Компаниите трябва да развиват прозрачни кариерни пътища

Със сигурност компаниите могат да допринесат повече за повишаване на адаптивността на хората на пазара на труда

Арно Льоклер, главен изпълнителен директор на Сосиете Женерал Експресбанк:

Компаниите трябва да развиват прозрачни кариерни пътища
- Каква е дейността на Вашата компания?

- Групата Сосиете Женерал Експресбанк е сред седемте най-големи финансови институции  в България. В нея влизат банката Сосиете Женерал Експресбанк и нейните дъщерни и асоциирани дружества Sogelease България, Сосиете Женерал Факторинг, Регионален Фонд за градско развитие – фонд мениджър по програма JESSICA на ЕФРР, животозастрахователната компания Sogelife България и компанията за оперативен лизинг и пълно сервизно обслужване АЛД Аутомотив. Заедно със своите 1 600 служители Сосиете Женерал Експресбанк се стреми  да предлага на клиентите си достъпни, гъвкави, качествени, иновативни продукти и услуги при изгодни ценови условия.

През юни 2017 СЖЕБ бе удостоена за четвърти път от Euromoney като „Лидер на пазара с валутни сделки за корпоративни клиенти в България” (Euromoney FX survey), след челното място в престижната класация през 2014, 2012 и 2011 г.

Наградата допълва отличието на банката от Министерство на финансите за „Най-активeн участник на първичен пазар на държавни ценни книжа (ДЦК) за сметка на клиенти“, в продължение на седем поредни години (2010-2016).

През декември 2017 г. рейтинговата агенция Fitch Ratings повиши дългосрочния рейтинг на Сосиете Женерал Експресбанк на 'А-', който е възможно най-високият рейтинг, даван от Fitch на финансова институция в България, надвишавайки с едно ниво този на държавата.

- Кои са най-наболелите проблеми, с които се сблъсквате във Вашия сектор?

- Някои от трудностите са свързани с това как да се приложи регулаторната рамка и в същото време да се повиши ефективността и да се осигури качество на услугата.

- Защо решихте да подкрепите инициативата на PwC България?

- Ние вярваме, че България е чудесна държава с голям неразгърнат потенциал. Има много пазарни ниши,  които могат да бъдат развивани, както и редица възможности за бизнес и кариера на младите хора.  Нашата способност да привличаме и задържаме младите хора да останат тук ще играе значителна роля за това как всички възможности ще бъдат използвани в бъдеще. Ние в Сосиете Женерал Експресбанк сме щастливи да бъдем партньори на PWC в инициативата "Твоите 25 причини да останеш в България" като страхотен проект, насърчаваща младите хора да видят България като място, където могат да постигнат всичко, което желаят. Вярваме, че е отговорност на всички ни да насърчаваме младите хора да останат в България и се стремим да използваме всеки подходящ начин да допринесем за тази мисия.

- Смятате ли, че компаниите трябва да участват активно в подготовката на кадрите за пазара на труда?

- Със сигурност компаниите могат да допринесат повече за повишаване на адаптивността на хората на пазара на труда, но вярвам, че основната предпоставка за това е желанието на всеки индивид да се развива и да бъде готов да се учи.

- Как според Вас трябва да се стимулират квалифицираните кадри, за да останат в България?

- Компаниите трябва да развиват прозрачни кариерни пътища и да създават среда, в която хората се чувстват оценени и приносът им се признава.

Интервюто е част от кампанията "Tвoитe 25 пpичини дa избepeш Бългapия" на "Прайсуотърхаускупърс България" ЕООД (PwC Bulgaria), в която Economic.bg е партньор.
Коментари: 0