Компетенциите и уменията на държавата са твърде оскъдни

Председателят на БСК остава оптимист за развитието на икономиката, но при правилни мерки от страна на законодателната, изпълнителната и съдебната власт

Божидар Данев:

Компетенциите и уменията на държавата са твърде оскъдни

Снимка: БГНЕС

„Изглежда интелектуалният багаж, управленската практика, компетенция и умения са твърде оскъдни в нашата държава“ заяви изпълнителният председател на Българска стопанска камара Божидар Данев в интервю за агенция БГНЕС, визирайки българските проекти, предложени за реализация по плана за инвестиции на Жан-Клод Юнкер.

„Чух наскоро за предложение да има високоскоростна железница Будапеща – Скопие - Солун. Отново България е заобиколена с това предложение. Затова се учудвам от проектите, които България предоставя по плана Юнкер. Там виждаме една сериозна оскъдност на българските проекти, в които липсва иновативност, липсва най-малкото усещането, че сме в 21-ви дигитализиран век. Отново се занимаваме с ежедневни, смешни проекти. Тези проекти не се обсъждат от експертите. Погледнете на страницата на ЕК и ще видите, че българските предложения по плана Юнкер са за около 1 млрд. и нещо. Като съпоставим с над 100 млрд. са проектите на Полша, над 170 млрд. - са на Англия, над 5 млрд. - са на Хърватия", обясни Данев.

Той определи идеята за газов хъб на българска територия като геостратегическа, защото има тенденция ключови проекти да заобикалят страната.

Данев нарече 2014 г. „много тежка за българската икономика“, в резултат на съвпадението на политически и икономически фактори. Според него, честата смяна на правителства е внесла смущения и неопределеност в бизнес средата, а всяко едно управление се е нуждаело от време за да навлезе в ритъм на работа.

Той посочва, че вторият стрес, на който е била подложена българската икономика, е икономическият. "Той има външни и вътрешни проявления. Външните проявления са кризата в Украйна, проблемът с цените на редица суровини, затварянето на определени пазари. Вътрешните проявления са спирането на европейските фондове, пускане на европейските фондове и допълнителният финансов стрес, какъвто беше проблемът с КТБ. Като към това се добавят и сериозните природни явления, които действаха негативно върху цялата бизнес среда и изобщо върху развитието на бизнеса, се вижда, че бизнесът издържа всички тежки тестове, въпреки, че това беше една много тежка година за българския бизнес", поясни Данев.

„Не се спирам на правораздавателните проблеми, на които сме свидетели през последните години, но те съществуват и през цялата 2014 г. - от случайния избор на магистрати, до решение за собствености на българския бизнес“, коментира той и все по-актуалната тема напоследък за нивото на правораздаване в страната

Данев, обаче, изрази оптимизъм, заявявайки, че тези негативни натрупвания са преодолени от бизнеса, той е издържал на своеобразния тест и растежът в икономиката за тази година може да достигне 1,4% от БВП. По думите му, „бизнесът оцелява, въпреки политическите турболенции и въпреки политическия натиск, който върви по най-различни канали - дали ще бъде по линията на обществените поръчки, линията на европейските фондове, линията на въвеждане на регулативни режими, за натиска на администрацията. Създали сме гигантска администрация, която е над 700 000 души и ако тя не се минимизира на основата на електронно правителство, както е записано в програмата на коалиционното правителство, не ни очакват много светли моменти в развитието ни.“

Според председателя на БСК растежът, макар и добра новина е далеч под очакваното за страна с толкова ниска стартова база и за да бъде достигнато средното равнище в ЕС е необходим ръст между 5 и 9% годишно. Той определи като силно маргинализиран брутния вътрешен продукт от 80 млрд. лв.

„Икономиката е твърде инерционна. За да се отрази на стандарта на хората трябва да има поне 6, 8-10-12 месеца ръст на икономиката, за да започне слабо да се отразява върху стандарта на хората и доходите им. Ако нямаме дългосрочно развитие, прогнозируемост на бизнес-средата не може да очакваме скоро да бъде подобрен стандартът на хората. В момента стандартът на хората се подобрява за сметка на имигрантите, които допринасят също добре за платежният баланс на страната ни като превеждат средства на роднините си. Не може да очакваме за 6 месеца да се подобри стандартът на живот на населението", заяви още Божидар Данев пред агенцията.

"Част от геополитическите влияния действат изключително благотворно на българската икономика и очаквам да бъдат още по-изявени. Това е сривът на цената на петрола, който ще доведе до срив на цената на газа, ще доведе до срив на цената на каменните въглища. Ако разгледаме палитрата на нашия износ, тя е постоянна и донякъде е силно енергоемка. Тоест и палитрата на нашия износ ще бъде значително облекчена. Това е един огромен положителен ефект“, посочи друга причина за своя оптимизъм Данев.

Той обясни, че поевтиняването на горивата и дефлацията не бива да се възприемат непременно като риск за бюджета, тъй като приходите не се определят само на база цените, но и на база оборотите, които вероятно ще се повишат със спада на цените.

"За съжаление, има срив на чуждестранните инвестиции, има и намаление на местните инвестиции, но, като че ли и политиците са хипнотизирани само от европейските фондове. Ако гледате внимателно структурата на инвестициите, ще се види, че те са около 17 - 18 милиарда, от които само 3 млрд. европейски средства. Това, което би трябвало да направят политиците, е да обърнат по-голямо внимание на бизнес средата, за да може да увеличим местните, българските инвестиции, които могат да гарантират един постоянен прогрес на икономиката и постоянен просперитет, включително и подобряване на стандарта на българското население“, казва още Данев.

Според него двигател на икономиката ще бъдат големите компании, към които са насочени и сериозна част от европейските средства, а те от своя страна ще изтеглят малкия и среден бизнес, който претърпял най-тежките загуби по-време на кризата.

Коментари: 0