Конфликтът Обама-Конгрес е вреден за икономиката на САЩ

Изпълнителната и законодателната власт не могат да се разберат за ключови въпроси

Конфликтът Обама-Конгрес е вреден за икономиката на САЩ
Автор: Илия Лазаров

Противопоставянето между законодателната власт в САЩ, представлявана от републиканското мнозинство в Конгреса, и изпълнителната власт, оглавявана от президента демократ Барак Обама, относно тавана на държавния дълг и иранската ядрена програма може да доведе до негативни последици за американската икономика. Това се казва в анализ на Международния валутен фонд (МВФ), подготвен за предстоящата среща на Г-20.

По-рано републиканците изразиха своето несъгласие с иранската ядрена сделка, а освен това между партиите в Конгреса възникна противопоставяне във връзка с повишаването на тавана на дълга.

„Политическата безизходица може да подкопае доверието и да предизвика рязко увеличение на суверенната премия за риск (по външните заеми на САЩ). Ситуацията може допълнително да се усложни, ако пикът на това противопоставяне съвпадне с решението на Фед за увеличаване на лихвите“, се казва в обзора на фонда.

МВФ отбелязва още, че конфликтът между Конгреса и президента за вдигането на тавана на външния държавен дълг може да доведе до промяна във финансовите условия на заемите за САЩ, а това на свой ред може да предизвика страничен отрицателен ефект в много други страни.

Републиканското мнозинство в Сената по всякакъв начин се опитва да блокира работата на администрацията на президента демократ заради различията по редица въпроси. По-конкретно републиканците са категорично против сключването на ядреното споразумение с Иран. По-рано председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър обеща, че в ход ще бъдат пуснати всички инструменти. Един от тях е блокиране работата на администрацията чрез неприемането на бюджета, съобщи БГНЕС.

Тази нощ Сенатът последва Камарата на представителите и прие закон, според който лимитът на държавния дълг ще се повишава автоматично до март 2017 г. Този закон определя и разходите за посочения период с леко увеличение на военните разходи. Законът има за цел да отложи бюджетното противопоставяне между двете партии в Конгреса до периода след предстоящите президентски избори и промеждутъчните избори за Конгрес, които ще се състоят през ноември 2016 г. 

Коментари: 0