Коронавирусът отложи с месец пробното преброяване на българите

Коронавирусът отложи с месец пробното преброяване на българите

Снимка: Economic.bg

440 ~ 1 мин. четене

Пробното преброяване на българското население, което трябваше да се проведе от 20 март до 2 април, ще започне с месец по-късно – на 20 април. Това реши днес Централната комисия по преброяването към Националния статистически институт (НСИ). От Института обясняват, че отлагането на преброяването е свързано с разпространението на коронавируса Covid-19 в страната и мерките, препоръчани от кризисния щаб.

От 20 април хората от цялата страна ще могат да се преброят пробно по електронен път на създадения за целта сайт. Тестването на системата от възможно най-голям брой потребители ще помогне на НСИ за провеждането на същинското преброяване през януари 2021 г.

От 27 април преброителите ще посещават домовете във вече избраните населени места - Велинград, селата Света Петка и Чолакова, Разград и с. Ясеновец и район „Студентски“ в столицата.  Всички преброители и контрольори, които са подали документи за участие в пробното преброяване до настоящия момент, ще бъдат поканени да се включат, без да кандидатстват повторно. Обучението им ще се проведе непосредствено преди пробното преброяване, когато ще получат и анкетните карти.

Изместването във времето на пробното преброяване не нарушава цялостната подготовка за същинското преброяване в началото на следващата година. Всички останали дейности вървят по график, включително и предварителният пробен обход, който вече се провежда в посочените общини.

Коментари: 0