Коронавирусът покоси и плановете на Apple за iPhone

Планираното увеличаване на производството на iPhone може да се отложи

Коронавирусът покоси и плановете на Apple за iPhone

Снимка: БТА

Планът на Apple за увеличаване на производството на iPhone с 10% през първата половина на тази година може да се сблъска с препятствие, тъй като коронавирусът предизвика епидемия в Китай, предава Reuters.

Apple помоли своите доставчици, много от които имат производствени центрове в Китай, да направят до 80 милиона iPhone-а през първата половина на 2020 г., съобщи Nikkei Asian Review, позовавайки се на хора, запознати с плановете на компанията. От тази бройка, 65 млн. са поръчките за по-старите модели, а 15 млн. - за бюджетния iPhone SE2, планиран за март месец. 

Сега обаче масовото производство, което бе планирано да започне през третата седмица на февруари, може да се забави заради епидемията от смъртоносния коронавирус. Жертвите по официални данни вече надхвърлят 100, а заразените в Китай са над 4 500. Десетки милиони хора са заклещени там навръх  Лунната Нова година, а глобалните пазари също са разтърсени. 

Акциите на Apple нараснаха с около 86% през 2019 г., надхвърляйки с 29% ръста на индекса S&P 500. В понеделник цената им затвори при 308.95 долара, с 3% надолу – на фона на задълбочаващите се страхове от коронавируса. 

Apple спечели повече от 142 млрд. долара от продажбите на iPhone през фискалната 2019 г. Сега компанията ще се опита да стимулира търсенето, като се кани да предложи второ поколение на бюджетния „SE” модел. Стъпката идва на фона на иначе утихващата мотивация сред купувачите да инвестират големи суми в новите смартфони на бранда. 

Миналият октомври Nikkei съобщи, че Apple е поискала от своите доставчици да увеличат производството на моделите от серията iPhone 11 с до 8 милиона единици, или с около 10%, намеквайки, че търсенето на наскоро пуснатите по онова време версии на флагманския телефон нараства.

Предстои производителят на iPhone да отчете печалбите си за първото фискално тримесечие. 
Коментари: 0