Коронавирусът създава голяма заплаха за правителството на Япония

Олимпиадата в Токио може да бъде отменена за първи път от Втората световна война

Коронавирусът създава голяма заплаха за правителството на Япония

Снимка: БТА

2522 ~ 3 мин. четене

Шиндзо Абе преодоля безброй политически опасности по пътя към превръщането си в най-дълго служещия министър-председател. Сега обаче той се изправя за трудна среща с коронавируса, пише Bloomberg в свой анализ.

В знак на нарастваща загриженост, Абе изостави сравнително лекия си подход към епидемията миналата седмица с шокиращо съобщение, в което призовава училищата да затворят в цялата страна от понеделник. Този ход изпрати милиони родители в организиране на грижи за децата си и предизвика съмнения относно справянето на правителството със ситуацията, заплашваща да срине икономиката, да разруши плана на Токио да бъде домакин на Летните олимпийски игри след четири месеца и да опетни наследството на Абе.

„Тази стъпка сигнализира както за алармата на правителството за траекторията на заразата, така и за осъзнаването, че неправилното управление на епидемията може да повреди критично имиджа на Абе“, смята японският анализатор на Teneo Intelligence във Вашингтон Тобиас Харис. „Все пак изглежда малко вероятно тази стъпка да ограничи разпространението на вируса или да възстанови доверието на обществото в ръководството на Абе.

Епизодът навреди на репутацията на Япония за компетентно управление, дори когато хората започнаха да се чудят дали е по-безопасно да се отложи Олимпиадата - за първи път след Втората световна война. Токио вече е похарчил повече от 26 млрд. долара, за да се подготви за събитието, което Абе направи централно място в кампанията си за привличане на чуждестранни туристи.

Северната японска префектура Хокайдо, която включва някои от най-важните дестинации за ски в Азия, в петък обяви извънредно положение до 19 март, призовавайки хората да останат у дома.

Ударът падна върху правителството на Либералдемократическата партия (ЛДП), вече отслабено от поредица от корупционни скандали и повишение на данъка върху потреблението през октомври, които оставиха икономиката на ръба на рецесия. Подкрепата за кабинета на Абе спадна миналата седмица до най-ниското си средно ниво от юли 2018 г., според данни, събрани от Bloomberg Economics. Анкета, публикувана от подкрепящия ЛДП вестник Sankei, показа, че подкрепата спада с 8 пр. пункта до 36%.

Абе защити отговора си на епидемията на пресконференция в събота с аргумента, че Япония изпитва по-малко тежка ситуация в сравнение с места като съседна Южна Корея. Той пое личната отговорност за драматичното решение да призове училищата да затворят само с три дни предупреждение.

Японският борсов индекс Topix се е понижил почти с 14% от най-високите си стойности през декември, а в петък бе на лице най-лошият седмичен спад за четири години. Това е тежко за икономиката, която се сви с 6,3% през последните три месеца на 2019 г. Безработицата нарасна до 2,4% през януари, а през декември - с 2,2%.

Вирусът все по-трудно се контролира, тъй като се разпространява от своя източник в Китай по целия свят, като САЩ, Австралия и Тайланд отчитат първите си смъртни случаи от заразата през уикенда. Вирусът е заразил най-малко 86 000 души и е убил почти 3000 по целия свят, включително няколко в Япония.

Едновременният срив на икономиката и олимпийския проект може да се окажат твърде много и е възможно ЛДП да не успее да го игнорира. По-нататъшните спадове в икономиката могат и да подтикнат управляващата партия да се откаже от Абе преди следващите общи избори, които трябва да се проведат до октомври 2021 г.

Абе - подобно на лидерите в Южна Корея, Хонконг и на други места - е изправен пред критики за нежеланието му да въведе пълна забрана за пристигането от Китай, вместо да ограничава посетителите от само най-засегнатите провинции. Анкетата Sankei установи, че две трети от анкетираните искат временно забранени посетители от континенталния Китай.

Въпреки че Абе е преживял по-лоши спадове преди, епидемията от коронавирус се оформя като най-трудното му предизвикателство досега.

Коментари: 0