Кошмарът за автомобилните гиганти може би е към края си

Intel има идея, която да спомогне както за недостига, така и на самата компания

Кошмарът за автомобилните гиганти може би е към края си

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Intel планира да облекчи ситуацията с глобалния недостиг на чипове, който затрудни редица индустрии, но най-силно – автомобилната. Главният изпълнителен директор Пат Гелсингер заяви пред Reuters, че се водят преговори с компании, които проектират чипове за автомобили с идеята тяхното производство да се пренесе и във фабриките на неговата компания. Intel може да започне да произвежда чиповете в рамките на шест до девет месеца, посочи той.

Недостиг на чипове

Това увеличено предлагане би било голяма помощ за производителите на автомобили, които са изправени пред закъснения в производството и затваряне на фабриките. Гелсингер заяви, че Intel ще се стреми да окаже бърза помощ на компаниите от сектора.

Надяваме се, че някои от тези проблеми могат да бъдат облекчени без да се изисква три или четиригодишно изграждане на фабрика“, заяви Гелсингер, като добави, че Intel вече се е „ангажирал“ с някои ключови доставчици на чипове.

Коментарите на Гелсингер идват след виртуалната среща на ръководителите на фирми, които произвеждат и разчитат на полупроводникови технологии, свикана от Белия дом в понеделник. Администрацията на Байдън организира събитието, за да обсъди недостига на компонентите и необходимостта от укрепване на веригата за доставка на полупроводници в Америка.

В изявата си на срещата на върха президентът Джо Байдън каза, че има двустранна подкрепа за засилване на производството на полупроводници в страната, което е част от по-големия му инфраструктурен инвестиционен план. Понастоящем производителите на авангардни микрочипове с ключово приложение в сферата на отбраната и технологиите от следващо поколение разчитат до голяма степен на чуждестранното производство, предимно от Тайван, Южна Корея и Китай.

Байдън подчерта важността на „изграждането на американски вериги за доставки, така че никога повече да не бъдем на милостта на друга държава“ за такива критични отрасли като полупроводниците.

Ролята на Intel

Миналия месец Intel заяви, че ще инвестира 20 млрд. долара в две нови съоръжения за производство на чипове в САЩ. Компанията също така планира да пусне ново бизнес звено, наречено Intel Foundry Services, което ще се занимава с производството на чипове, проектирани от други полупроводникови компании. Очаква се, че то може да отклони част от бизнеса от азиатските производители на чипове като Samsung и тайванската компания за производство на полупроводници TSMC.

В допълнение към нарастващото производство на полупроводници в САЩ Intel Foundry Services също така ще генерира нови приходи за компанията в момент, когато други основни области на нейния бизнес са под...

...нарастваща заплаха от конкурентите

В понеделник Nvidia допринесе към този натиск, като обяви планове да пусне първите си чипове за централни процесори за сървъри (CPU) – ход, който ще постави компанията в пряка конкуренция с Intel на пазара на ключови центрове за данни. Акциите на Intel потънаха с повече от 4% след новината, докато тези на Nvidia спечелиха близо 6%.

Преди това Nvidia се фокусира върху графични процесори (GPU) и единици за обработка на данни (DPU), които се използват в дейта центрове, заедно с x86 процесори от Intel, AMD и други. Но системите, използващи новия процесор на Nvidia, наречен Grace, заедно с неговите графични процесори, ще имат десет пъти по-бърза производителност от тези, разчитащи на x86 процесори, казва компанията.

Новите чипове са базирани на изчислителната архитектурна технология Arm, използвана от Apple в новите Mac продукти, която представлява заплаха за доминирането на чиповете на Intel x86 на пазара на персонални компютри.

Коментари: 0