Крачка напред към връщането на интернет неутралността в САЩ

Крачка, която обаче е по-вероятно да остане символична

Крачка напред към връщането на интернет неутралността в САЩ

Снимка: Pixabay

292 ~ 2 мин. четене
Камарата на представителите прие в сряда законопроект за възстановяване на интернет неутралността, която бе отменена от Федералната комисия за комуникации (FCC) със спорно решение от преди повече от година, предава CNN.  

Законопроектът е наречен Закон за запазване на интернет и цели да възстанови правилата, според които интернет доставчиците трябва да третират по един и същи начина цялото онлайн съдържание. С отпадането на мрежовата неутралност в момента те могат да блокират, ускоряват или забавят достъпа до някои услуги. Идеята е отново да се върне забраната за такива практики, смятани от мнозина за нелоялни. 

Мрежовата неутралност, известна още като „правилата на Обама“, бе въведа през 2015 г. Едва две години след влизането им в сила, те бяха отменени по предложение на Ажит Пай, председател на FCC, назначен на поста си от президента Доналд Тръмп. Падането на правилата влезе в сила през юни 2018 г. въпреки обществения отпор, включително на гиганти като Facebook, Google и Twitter. Спорното решени бе съпроводено и от множество съдебни дела. 

Сегашното прокарване на законопроекта е своеобразна победа за демократите, технологичните компании и защитниците на потребителите. Но тя може да се окаже и символична. Предстои законопроектът да влезе за обсъждане и гласуване в Сената, доминиран от управляващите републиканци. За да влезе в сила, на финалната права той трябва да получи и одобрението на самия Тръмп. 

В понеделник Белият дом заяви, че „силно се противопоставя“ на законопроекта, сигнализирайки, че президентът ще наложи вето върху него. Лидерът на републиканците Мич Макконъл заяви ден по-късно, че законопроектът е „мъртъв при пристигането си в Сената“. „Този законопроект не трябва и няма да стане закон“, убеден и Ажит Пай, който се опитва да акцентира върху свободата на интернет.
Коментари: 0