Край на еднопартийния контрол в САЩ и разследвания срещу администрацията на Тръмп

Това прогнозират международните издания след междинните избори в САЩ

Край на еднопартийния контрол в САЩ и разследвания срещу администрацията на Тръмп
Междинните избори в САЩ донесоха промени, които се очаква да повлияят на видимо върху управлението на Доналд Тръмп през оставащите му две години начело на най-мощната икономика в света. Резултатите след преброяването на бюлетините показват, че Републиканците запазват мнозинството си в Сената, печелейки нови 4 места, но губят в долната камара на Конгреса – Камарата на представителите, където Демократическата партия триумфира с 222 места от общо 435. 

Заглавията в международните медии са красноречиви. „Мощната синя вълна, на която се надяваха демократите, не успя да обхване страната, но след междинните избори е ясно, че дните на еднопартийния контрол във Вашингтон свършиха”, пише един от най-популярните всекидневници в САЩ The New York Times, цитиран от Фокус. Изданието изтъква, че законодателните амбиции на Тръмп вече подлежат на много по-сериозен контрол от страна на демократите. 

„С поемането на контрола над Камарата на представителите, демократите получават възможност да провеждат разследвания , засягащи това, което се случва в администрацията на Тръмп. Вероятно те ще продължат да търсят отговор на въпроса за връзките на предизборния щаб на Тръмп с Москва”, прогнозира The Washington Post. 

В действителност демократите спечелиха от по-населените крайбрежни, урбанизирани, либерални и икономически жизнени области в Америка. Докато президентът Тръмп и неговата партия имат предимство в обширните райони от вътрешността на страната, където населението е по-малобройно, по-слабо образовано и преобладаващи селско, консервативно, бяло и икономически по-бедно. Това пише в днешния си брой и водещият индийски вестник The Times of India. 

Голяма промяна и много млади гласове за демократите – така британският вестник The Guardian обобщава междинните избори в САЩ. Изданието насочва вниманието към ръста на избирателната активност и отчетливите симпатии на младите към опозицията в страната – фактори, които вероятно ще окажат по-сериозно влияние на изборите през 2020 г. 

„Резултатите от междинните избори не предвещават нищо добро за САЩ”, пише руската „Независимая газета”. Изданието коментира „опасното равновесие”, което намалява възможностите на Тръмп и прави позицията му по-уязвима. „Президентът ще бъде скован в своите действия, но това пък е призив към него да търси компромис с демократите”, пише вестникът. В статията се посочва и че всяка вероятност предстои да се задълбочи разследването на руската намеса в изборите от 2016 г. 

Коментари: 0