Саудитска Арабия е принудена да спре проекти за 20 млрд. долара

Кралството има проблем с ниските цени на петрола

Саудитска Арабия е принудена да спре проекти за 20 млрд. долара
Саудитска Арабия ще се откаже от изпълнението на проекти за над 20 млрд. долара. Според информация на Bloomberg причината се крие в липсата на средства, която пък е продиктувана от ниската цена на петрола. По неофициална информация правителството в Рияд разглежда проекти на обща стойност 69 млрд. долара (26 млрд. риала), а около една трета от тази стойност ще бъде спестена. Това ще се отрази върху следващите няколко бюджета.

Отделно от ограничаването на някои мега проекти, правителството ще опита да пребори нарастващия бюджетен дефицит и чрез съкращаването на разходи на министерствата с около една четвърт. Също така някои държавни ресора ще бъдат слети, а други премахнати. Финансовият министър на Саудитска Арабия е отказал коментар по темата.

Безпрецедентните мерки вече са наложителни, тъй като бюджетният дефицит на кралството през миналата година нарасна до 16% от брутния вътрешен продукт (БВП). Прогнозата на международния валутен фонд (МВФ) е през 2017 г. „дупката“ в бюджета да намалее до 10%, ако бъдат предприети мерки за съкращаване на разходите.

„Стратегията за ограничаване разходите и за икономическа диверсификация ще започне да дава резултат в средносрочен и дългосрочен план“, коментира Раза Ага, главен икономист на VTB Capital за Близкия Изток и Африка. Според него в краткосрочен план Саудитска Арабия няма друг избор освен да съкращава капиталовата си програма и да се финансира чрез дълг и натрупаните през годините резерви.

Миналия месец принц Мохамед представи мерки за справяне с най-голямото икономическо предизвикателство, с което се е сблъсквала страната в своята история. Планът предвижда Саудитска Арабия да стане по-малко зависима от петрола. Част от държавния петролен гигант Aramco ще бъде продаден и ще бъде създаден най-големият в света инвестиционен фонд.

Коментари: 0