Красен Станчев: Случващото се в хазарта е „завземане на бизнес“

Според Кольо Паръмов държавата трябва да навлезе в някои сектори с цел дисциплиниращ ефект

Красен Станчев: Случващото се в хазарта е „завземане на бизнес“
3713 ~ 2 мин. четене
Случващото се в момента с „Национална лотария“ не е навлизане в сектор, а одържавяване – точно точка седма от Комунистическия манифест на Маркс и Енгелс от 1848 г. Такова сравнение направи икономистът Красен Станчев в ефира на bTV тази сутрин. 

Според Станчев одържавяването на едно предприятие е проблем не само за него и собствениците му, но и за гражданите, защото това би могло да стане традиция. А „там, където има такива държавни дружества, в общи линии (хората) ходят жадни, макар да газят вода“, коментира той, визирайки ВиК сектора, където предстои създаването на мега холдинг, който да обедини всички дружества в страната под една шапка. 

Според финансовия експерт Кольо Парамов „държавата трябва да се върне в някои сектори и лотарията е един от тях“, като това ще има „дисциплиниращ ефект“. 

„Стига да не е завземане на бизнес, каквото имаме в този случай“, смята Красен Станчев. „Не съм адвокат на Божков, но това е завземане на бизнес. Така беше с КТБ и с много други неща. Така ще стане и със „Софийска вода“, която е най-добрата фирма в България“, смята още той.

Според Станчев се вижда с просто око, че това е нападение срещу една фирма и един човек, което означава, че на всеки един арбитраж, независимо дали в България или другаде, г-н Божков ще спечели всяко дело. 

Кольо Парамов обаче е на мнение, че само така би могла да се поправи грешката от 2014 г., когато чрез парламентарно влияние на един, двама души се приема поправка в закона, който закон дава възможност да се разглежда данъчната политика по отношение на хазарта на двустепенно ниво. „Когато държавата участва в „Спорт Тото“, по един начин се плащат данъците – на широка основа, а тука г-н Божков плаща на тясна основа и затова спестява 250 млн. лв.“, коментира Парамов. 

Според Красен Станчев тези пари най-вероятно не са дължими на държавата. „Имаме неравно третиране на различни стопански субекти от страна на властите, но нямаме вина от самите стопански субекти, независимо за кого става дума“, обясни той. „Не е за бой този, който яде тиквеника, а този, който му дава тиквеника, а на всичкото отгоре ние знаем кой е тиквеникът“, отбеляза още икономистът. 

Що се отнася до спорта и футбола, тук проблемът е по-скоро политически, смята Станчев. „Известно е, че футболът е доста важен сегмент от отъждествяванията на премира, на ГЕРБ, на г-н Кралев. Съответно, когато обидите една голяма група фенове, то тогава вие имате политически проблем“, коментира още той. 
Коментари: 0