След волатилна сесия щатските индекси не намериха единна посока

В Европа преобладаваха мечките, въпреки че DAX достигна нов рекорд в началото на сесията

След волатилна сесия щатските индекси не намериха единна посока

Снимка: БТА

След волатилна сесия щатските индекси не намериха единна посока. Dow Jones се раздели с 0.03%, след като по-рано през деня беше назад с повече от 120 точки, S&P 500 прибави 0.03 на сто след нов максимум, при който обаче котировките не можаха да се задържат, а технологичният NASDAQ напредна с 0.1% след интрадневен рекорд. 

На корпоративния фронт Apple поскъпна с 0.4% до нов максимум. Tesla скочи с 4.1%, а пазарната й капитализация превиши 100 млрд. долара за пръв път. Акциите на IBM поскъпнаха с 3% след добър финансов отчет, публикуван във вторник след края на търговията. На другия край беше Netflix със спад от 3.6% след разочароващ растеж. Boeing изгуби процент от стойността си заради притеснения около бъдещето на 737 MAX. 

В Европа преобладаваха мечките, въпреки че DAX достигна нов рекорд в началото на сесията след данните за ZEW за проучването на икономическите настроения, което регистрира най-високите показания за „очаквания“ от юли 2015.

Акценти днес

Основен лихвен процент – ЕЦБ 

Водещото събитие в четвъртък ще е решението на ЕЦБ за лихвените ставки. Не се очаква промяна от сегашните рекордно ниски нива, но при евентуална промяна на лихвите волатилността ще се повиши, а някои сектори може да реагират на новината по-силно от други. Събитието ще се състои в 14:45 часа, а в 15:30 ще се проведе пресконференция.

Инструмент на фокус

BMW AG – Седмична 

Немският автомобилен концерн се движеше близо две години в рамките на низходящ канал, но в края на 2019 година успя да го пробие и да образува движение в рейндж над 50-седмичната ЕМА. През миналата седмица котировките се доближиха до нея, а през настоящата записаха съвсем лек ръст, но макар и неуверено, движението още е над пълзящата средна. При изкачване над 71 евро покупка е удачна с цел около 75 евро, а за дългосрочна такава е удачно да се изчака поскъпване над горната граница на рейнджа.

NZD/AUD – Седмична       

Валутната двойка се движи зигзагообразно през последните няколко години и към момента котировките са в близост до съпротивата от 2016 година. Възможно е силата на биковете да не е съвсем отслабнала, но при спад на Стохастик под 80 пункта и при записване на червен бар е възможно да се повтори ситуацията от третото тримесечие на годината със силно понижение на котировките за относително кратък период, което може да се използва за къси позиции.

Brent Oil – Дневна      

Международният сорт петрол Брент стартира тежко годината с убийството на иранския генерал от страна на САЩ, което срина котировките след скока им над 70 долара за барел, а в последствие течното злато проби и долната граница на възходящия канал, сформиран от октомври 2019 насам. Вчера цената достигна 62 долара за барел, което през последните месеци се е явявало и като подкрепа, и като съпротива. При спад под тези стойности ще може да се влезе в къса позиция с цел около 60 долара за барел, но позицията следва да бъде защитена с лимит и стоп поръчки предвид това, че Стохастик е под 20 пункта.

NASDAQ 100 – Дневна 

Технологичният индекс на САЩ проби горната граница на възходящия канал още в първите дни на новата година, като оттогава насам имат едва два-три червени дни и то с леки понижения. Възможно е да настъпи спад поради консистентното движение между 80 и 100 пункта. Според настроенията на инвеститорите спрямо пазара може да се влезе в средносрочна дълга позиция.

Коментари: 0