Красимир Дачев: НЕК трябва да е незабележима, а пречи

Според него енергийният министър Теменужка Петкова трябва да предприеме действия спрямо председателя на НЕК Христо Георгиев

Красимир Дачев: НЕК трябва да е незабележима, а пречи

Снимка: Economic.bg/ Архив

1360 ~ 2 мин. четене
Националната електрическа компания (НЕК) трябва да е незабележима, да работи безпроблемно зад кулисите, а не да пречи на бизнеса и да влиза в полезрението на инвеститорите. Това заяви Красимир Дачев, член на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в ефира на „Нова телевизия“ по повод цените на тока, които НЕК определя и изказването на Васил Велев от АИКБ, че пазарът на ток за бизнеса има всички признаци на организирана престъпна група.

„Няма нужда да подозирам има ли организирана престъпна група, те цифрите са красноречиви“, заяви Дачев и добави: „Ролята на НЕК е да произвежда толкова ток, колкото е нужен на държавата“.

Бизнесменът припомни, че има дългогодишна статистика във всеки определен ден, във всеки един определен час колко ток е бил произвеждан и така може да се прави много точна прогноза колко електроенергия ще бъде генерирана на съответните дати през следващите години.

„Ролята на НЕК е да произвежда толкова, колкото ни трябва, а не веднъж да пуска прекалено много, веднъж прекалено малко. България е един феномен. Никъде другаде по света няма такова нещо – нашият монополист е губещ. Кажете ми къде другаде по света има губещ монополист“, коментира още Дачев.

Представителят на БТПП обясни, че е меко казано странно, когато е наясно, че атомната централа и ТЕЦ „Марица Изток 2“ са в годишен планов ремонт, НЕК да изключва ТЕЦ-овете „Марица Изток 1“ и „Марица Изток 3“, след което принудително да събира 3 млн. лв. от потребителите.

„Председателят и цялото ръководство на НЕК са като италиански стачници – само имитират, че правят нещо“, заяви Дачев и добави, че енергийният министър Теменужка Петкова трябва да предприеме действия спрямо председателя на Съвета на директорите на НЕК Христо Георгиев.

Според бизнесмена е нужна повече предвидимост на действията на НЕК, а освен това отваряне на пазара, за да може да се купува ток и от Сърбия, Румъния и другите балкански страни.
Коментари: 0