Красимир Вълчев: Засега датите на матурите остават без промяна

Просветният министър вижда в ситуацията възможност външното оценяване да се реформира

Красимир Вълчев: Засега датите на матурите остават без промяна

Снимка: Economic.bg

7812 ~ 2 мин. четене

Засега датите за матурите се запазват, но няма да се включва целият учебен материал. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на „Дарик радио“.

„Засега датите за матурите се запазват. Това, което със сигурност ще бъде променено, е, че няма да се включва целият материал в тях. Последните теми и раздели ще отпаднат. Има вероятност дори да обхванат материала до края на първия учебен срок. Ако продължи повече време карантината, ще изместим част от изпитите. Може би първо този от седми клас, така че да можем да организираме приема след седми клас. Както ви казах след дванайсети клас ще бъде координирано с висшите училища и останалите европейски страни“, обясни министърът.

Вълчев обясни, че образованието е и социализация, така че посещението на уроците в училищата ще продължи да съществува. „Традиционната организация с класно-урочната система, която е от век и половина, се разчупва в последните години, последните десетилетия. Тя се разчупва по отношение на по-гъвкави форми на организация. При дистанционното обучение го има това. Това се опитвахме да отправим като сигнал към някои училища – повечето учители да не се стремят да прилагат традиционната форма на организация. Повече да има проектно-базирано обучение. Това означава учениците да са по-активни, по-творящи, по-мислещи“, каза просветният министър.

В ситуацията в момента той вижда възможност образователната сфера да направи по-голяма крачка по отношение на това на какво биват обучавани и изпитвани българските ученици. Според него сега е моментът за преформатиране на външното оценяване на седмокласниците и зрелостниците – нещо, което е било заявено още миналата година.

„Ние сме първата страна в ЕС, която във всички училища има Wi-Fi, но не просто рутер, а такава мрежа, която покрива минимум 80% от класните стаи със съответните защитни стени, така че да не позволяват на децата достъп до вредно, неполезно образователно съдържание, а само до такова, което е полезно“, подчерта Красимир Вълчев.

Той допълни, че временно някои строители може би ще спрат ремонтите в училищата: „По договори има срок и някои срокове сигурно ще бъдат удължени, но се надяваме да нямаме ограничения през лятото, когато традиционно се извършват ремонтите“.

Коментари: 0