Кремъл не е съгласен, че Европа е зависима от руския газ

Русия е убедена, че \"Северен поток 2\" е в интерес на европейските страни като потребители на газ

Кремъл не е съгласен, че Европа е зависима от руския газ
304 ~ 1 мин. четене

Няма по-безопасен и по-стабилен маршрут за доставка на газ към Европа, отколкото проекта „Северен поток 2“, каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той "категорично не е съгласен" с факта, че проектът ще доведе до зависимостта на Европа от руския газ.

„Все още сме убедени, че този проект е в интерес на европейските страни като потребители на газ и Руската федерация като страна, която доставя газ. Все още сме убедени, че икономически е много по-целесъобразно от всички други конкурентни начини за доставяне на синьо гориво на европейския континент”, каза той.

Той добави, че Русия ще продължи да работи над „Северен поток 2” и се надява на пълната му реализация. „Ние сме наясно с дискусиите, които се водят в ЕС по този въпрос,  следим ситуацията много внимателно. Този международен проект, който е необходим за Русия и за целия ЕС, е постоянно атакуван от трети страни, по-точно САЩ”, каза Песков.

Според него, Вашингтон заема позиция, противоположна на "лоялната конкуренция", опитвайки се да принуди Европа да купува приблизително 30% по-скъп с газ. По думите му е ЕС няма консенсус относно „Северен поток 2” и Русия се надява, че че държавите членки на ЕС „сами ще решат този въпрос”.

Подкрепи Economic.bg