КРИБ призова правителството да не подава оставка

Бизнесът има нужда да работи в стабилна държава

КРИБ призова правителството да не подава оставка

Снимка: Economic.bg

В момента виждаме стабилност и предсказуемост в правителството. Искането и даването на оставки сега граничи с национална безотговорност, това заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов по време на среща с кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева. На нея присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и столичният кмет Йорданка Фандъкова. По мнението на Иванов под натиск може да се стигне до оставки, които да доведат до излъчване на кабинет тип “Орешарски”.

Иванов изброи и какво е вероятно да последва, ако правителството си тръгне в този момент - ръст на безработицата, спиране на еврофондовете, затваряне на предприятия. Ние не искаме такъв сценарий, заяви изпълнителният директор на КРИБ, цитиран от "24 часа".

Той припомни, че Еврокомисията е повишила прогнозата си за ръста на БВП у нас за над 3%. „Помните ли, само преди година мислехме за 1-1.5%“, добави Иванов. Мнението му подкрепи и Томислав Дончев, според който ракурсът на драматичните сценарии трябва да бъдат избегнати.

Правителството трябва да се съобразява системно с това, което иска бизнесът. В крайна сметка БВП и икономиката в голямата си част се формира от бизнеса. Той осигурява и работните места, каза Дончев. Според него е необходимо силно правителство и то е налице, когато управляващите имат ясни граждански и политически аргументи за подкрепа.

Независимо от развитието на ситуацията, ролята ГЕРБ ще е да се запази като партия, която е най-близо до хората, каза Владислав Горанов. Столичният кмет Йорданка Фандъкова припомни, че преди около година бе на същото място, на което е Цачева. Тогава Фандъкова получи подкрепата на КРИБ, а след това и подкрепата на софиянци. "Започнах набързо създаването на консултативния съвет. Това беше предложение на КРИБ, което приех, защото е в управленския ми стил да работя с хората, които познават материята. С удоволствие ще помогна на г-жа Цачева за създаването на такъв съвет и ще кажа, че той е изключително полезен", добави тя и изтъкна, че Цачева е единственият кандидат, който е акцентирал върху проблема на младите хора.

От своя страна кандидат-президентът Цецка Цачева изрази надежда, че страната няма да стигне до политическа криза. Най-важно за бизнеса и гражданите е, да не се стига до дестабилизация, добави тя.

Коментари: 0