Кристофор Павлов: По-ниски лихви по кредитите за бизнеса ще изкривят пазара

По думите на главния икономист на УниКредит Булбанк търсенето на кредити от страна на големите компании е изненадващо ниско

Кристофор Павлов: По-ниски лихви по кредитите за бизнеса ще изкривят пазара
940 ~ 1 мин. четене
Автор: Цветан Петров
По отношение на цената на кредитите за големите корпорации може би вече сме стигнали най-ниското ниво, което изглежда обосновано от фундаменталните икономически фактори. Това коментира пред репортери Кристофор Павлов, главният икономист на Уникредит Булбанк за България, по време на годишната конференция на икономическия форум Euromoney, провеждащ се във Виена.

„Има опасения, че ако лихвите по кредитите за големи корпорации продължат да вървят надолу, може да се стигне до погрешно ценообразуване на кредитите за големите компании“, заяви Павлов. „В момента има големи корпорации, които получават кредити или рефинансират свои съществуващи задължения при лихви под 2%, а в икономика, при която все още делът лошите корпоративни кредити е двуцифрено число, това означава, че при по-ниски лихви, ще имаме погрешно ценообразуване, защото ще подценим риска от неплащане“, добави той.

Същевременно обаче по думите на главния икономист на УниКредит Булбанк търсенето на кредити от страна на големите компании е изненадващо ниско за тази фаза от процеса по възстановяване на икономиката в региона на ЦИЕ. Според него това е свързано с много големите спестявания, които успяват да генерират големите компании в на практика почти всички сектори на икономиката.

По отношение на депозитите Павлов каза, че те могат да се окажат с реална отрицателна лихва заради ръста на инфлацията. Тъй като и през тази година депозитите ще се запазят на много ниско равнище, по-висока инфлация би могла да доведе до „още по-силно отрицателни лихви по спестяванията“, обясни той и добави, че догодина се очаква ускоряване на инфлацията, което означава и по-силни отрицателни реални лихви по депозитите.
Подкрепи Economic.bg