Указът за назначението на Кирил Петков е противоконституционен

Засега няма решение какво се случва с всички решения, които бившият икономически министър е подписвал

Конституционният съд реши:

Указът за назначението на Кирил Петков е противоконституционен

Снимка: БТА

2369 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Конституционният съд обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебно правителство, в частта за министъра на икономиката Кирил Петков. Решението е прието с 11 гласа, като само Георги Ангелов е подписал с особено мнение заради допустимостта на самото искане.

Припомняме, че то беше внесено от депутатите от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание, които поискаха проверка за съответствие с основния закон на президентския указ за назначаването на първия кабинет „Янев“, но само в частта за Петков. Поводът беше изнесена от "Има такъв народ" информация, че Петков е имал и канадско гражданство, а Конституцията не позволя министър да има двойно гражданство.

Бившият служебен министър на икономиката предостави сертификат от канадските власти, че не е канадски гражданин от 20 август. Към датата 10 май той е бил с двойно гражданство, въпреки че е декларирал собственоръчно още на 21 април, че се отказва от канадското си гражданство.

Обявеният за противоконституционен указ е от тези, които имат обратно действие. Атакуваната част е изначално недействителна, което означава, че Петков реално не е бил министър. Сега ще се решава какво ще се случва с всички негови решения, подписани в работата му като министър на икономиката. Конституционалисти вече се произнесоха, че вероятно настоящият министър Даниела Везиева ще трябва да преподпише със задна дата всички него решения.

След решението Петков написа във Facebook, че приема решението на съда. Според него обаче днес, с решението си, най-висшият съд на Република България реално е подчинил България, нейната Конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чужда държава.

Днес България загуби частица от своя суверенитет!", пише той.

"Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!", написа той в поста си във Facebook.

Подкрепи Economic.bg