Купуваме билет за метрото в София със смартфон

Мобилното приложение е разработено от Tickey

Купуваме билет за метрото в София със смартфон

Снимка: Economic.bg

Пътниците на метрото в София вече ще могат да купуват билети директно със своя смартфон на специално обозначени турникети. Услугата ще бъде въведена на три от ключовите метростанции в столицата - "Сердика", "Константин Величков", и "Люлин". 

Мобилното приложение е разработено от стартиращата компания Tickey и интеграцията на iBeacon сензори в пропусквателните устройства на станциите. Технологията ползва мобилен интернет и функциите за геолокация на потребителите и лесно може да бъде внедрена в различни транспортни средства – от автобуси, трамваи, велосипеди под наем до фериботи и други.

За да ползват услугата, пътниците следва да създадат свой профил в приложението и да въведат еднократно данните на дебитната или кредитната си карта, с която да се извършват разплащанията.  С доближаването си до турникета, те получават нотификация на мобилните си устройства за закупуване на билет и само  след потвърждение на потребителя плащането се финализира.

Целият процес се осъществява с няколко клика и се случва в защитена среда за секунди, като бързината на услугата е съпоставима с валидирането на обикновените превозни документи.

Проектът, подкрепен от технологичната компания Mastercard, е пилотен, след изпитания на техническите съоръжения, като се очаква поетапно всички действащи метростанции да имат специално обозначени турникети с инсталирани iBeacon устройства, позволяващи закупуване на превозни документи директно със смартфона.
Коментари: 0