Маргаритов: Нови договори не са задължителни заради отпадането на роуминга

Институцията призовава операторите да бъдат коректни към потребителите

Маргаритов: Нови договори не са задължителни заради отпадането на роуминга
1008 ~ 2 мин. четене

Потребителите не са длъжни да подписват нови договори след отпадането на роуминга в Европейския съюз (ЕС). Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по БНТ.

"От средата на месец юни в цялата територия на ЕС, всички потребители, в това число и българските граждани ще използват услугата при същите условия, при които я използват в своята родина. Единствените ограничения, които могат да бъдат въведени са по безлимитните сегменти в някои от договорите - неограничен брой минути или трафик на интернет. Тогава европейският регулатор ще постави някои максимални лимити, над които вероятно ще има определени такси."

Операторите ще въведат тези условия, чрез промяна в общите условия, за което ще бъдат уведомени потребителите. Маргаритов посъветва абонатите да не се стряскат или доверяват, ако операторите им отправят апел за незабавно подписване на нов договор с нови по-добри условия, тъй като понякога това са спекулации и започваме да плащаме за неща, от които нямаме нужда.

По думите му към момента няма конкретни жалби, но КЗП предупреждава потребителите и операторите, които предстои да въведат тази промяна, да бъдат коректни.

„Има лоша практика, при изтичането на срочни договори, операторите да звънят и да ги стимулират да подпишат нови срочни договори. Разбира се целта е ясна - да се запази клиент за по-дълго време или да го затрудните, ако той реши да ви напусне в някакъв момент, като поискате да заплати по-големи неустойки.“

Маргаритов разясни, че потребителите не са длъжни при изтичане на срока на договора да подпишат нов срочен такъв. Тоест срочният им договор се превръщат в безсрочен и те могат да го прекратят по всяко време с едни месец предизвестие. „Ето защо понякога доста агресивно се адресират тези оферти към потребителите," добави той. 

Коментари: 0