Лъчезар Богданов: За бърз растеж ни трябват нови капитали

Трябва да се стремим към политики, които да повишават качеството на човешкия ресурс

Лъчезар Богданов: За бърз растеж ни трябват нови капитали
988 ~ 1 мин. четене
За да постигнем по-бърз икономически растеж, е нужен приток на нови капитали. Това коментира пред радио „Фокус“ икономистът от „Индъстри Уоч“ Лъчезар Богданов. Той уточни, че са необходими десетилетия да бъде постигнато това, независимо че ще има и отлив на част от инвестициите.

Според Богданов България трябва да се стремим към политики, които да повишават качеството на човешкия ресурс и да има бизнес, който възприема новото, като се адаптира към променящата се глобална икономика.

„Една от целите на Стратегия „Европа 2020“ е един от най-важните приоритети за България – да се намали делът на ранно отпадналите ученици. С население, в което голяма част от децата не са завършили дори средно образование, много трудно може да имаме висока производителност и да създаваме продукти и услуги с висока добавена стойност. Всички политики в тази сфера, които насърчават максимално включване на децата в образованието, задържането им и съответно качеството на образованието, е политика, която предполага или предпоставя в дългосрочен план България като част от ЕС да има приобщаващ, интелигентен растеж“, коментира Лъчезар Богданов.

Той каза още, че за да имаме по висока производителност, са нужни повече инвестиции, които трябва да бъдат както физически капитал, така и инвестиции в технологии и знания.
Подкрепи Economic.bg