Международни финансови пазари: 13 февруари

Щатските фондови пазари вдъхнаха надежда сред инвеститорите

Международни финансови пазари: 13 февруари
След седмица на двугодишни рекордни понижения, в понеделник щатските фондови пазари вдъхнаха надежда сред инвеститорите, след като завършиха деня със значителни ръстове. Индексът на сините чипове Dow Jones прибави 408 пункта към стойността си, достигайки 24 601, като по време на сесията беше достигнат и скок от 574 точки.

Акциите на DuPont и Apple бяха сред най-силно представилите се и поскъпнаха съответно с 3.4% и 4%. Широкият S&P500 затвори с повишение от 1.39%, а секторите на суровините и информационните технологии бяха най-печеливши. На пазара за облигации доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се изкачи до нов четиригодишен връх от 2.857%.

Европейските пазари също дадоха сигнал за възстановяване от загубите на предходната седмица. Немският бенчмарк DAX поведе победителите с ръст от 1.45% до 12 282, следван от паневропейския индекс Stoxx600 и френския САС40, които напреднаха съответно с 1.30% и 1.20%.

Отново енергийните компании бяха във фокуса на инвеститорите на фона на поскъпващия щатски петрол, който скочи с 30 цента до $59.36 за барел. На форекс пазарите американският долар отстъпи пред големия с конкурент и валутната двойка EUR/USD напредна с половин процент, което от своя страна оскъпи златото. Ценният метал записа печеливш ден и достигна до $1322 за тройунция, но повишението беше ограничено от очакваната в сряда информация относно инфлацията в САЩ, която може да ускори следващото лихвено покачване от ФЕД.

Икономически данни - Великобритания

В 11:30 часа българско време Отделът за национална статистика на Великобритания ще оповести месечната промяна в нивото на инфлацията в страната. Анализаторите очакват индексът на потребителските цени да отчете ръст от 2.9% за месец януари на фона на рекордния близо 6-годишен скок от 3.0% за декември.

Инструмент на фокус - Red Hat Inc.

Американската компания за софтуерни разработки показва колеблива търговия през последните два месеца, но въпреки това движението и остава дефинирано от възходящ канал. Пониженията от изминалата тежка седмица на Wall Street биват ограничени от 50 и 100-периодните средни, докато индикаторът стохастик обръща движението си преди достигане на зона на препродаден пазар. Графиката на относителната сила ни показва силно възходящо движение, което приемаме като потвърждение за бичите нагласи и добър момент за покупка.

EUR/USD

След като проби формиралия се през новата година възходящ трендови канал, най-търгуваната валутна двойка се завърна до добре познатото ниво на подкрепа около 1.2200. Индикаторът стохастик прави силно възходящо движение, което ни кара да смятаме, че и този път подкрепата ще издържи натиска на мечките. При влизане в дълга позиция е желателно печалбите да бъдат прибрани преди ниво от 1.25, където предстои ключов тест.

XAU/USD

На 4-часовата графика на златото наблюдаваме движение в низходящ канал, чието дъно бива временно пробито, но цената получава подкрепа и се задържа на ключовите $1300 за тройунция. След завръщането в канала очакваме краткосрочно поскъпване до ниво от $1330, като достигането му може да бъде използвано като удачен момент за продажба.

CAC40

Тежката корекция от изминалите дни понижи френския индекс до най-ниските нива от средата на 2017 насам, доближавайки го до психологическото ниво от 5000 пункта. Въпреки това САС40 устоя на натиска, благодарение на формираната зона на подкрепа, като в момента целта е възобновяване на възходящото движение. Пробив и затваряне над 5250 пункта ще може да бъде прието като потвърждение за край на корекцията и сигнал за влизане в дълга позиция.
Коментари: 0