Лагард: Еврозоната се възстановява прекалено бавно

ЕЦБ намали прогнозите си за ръст на БВП в съюза на единната валута

Лагард: Еврозоната се възстановява прекалено бавно

Снимка: Twitter: @Lagarde

544 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Икономистите на Европейската централна банка (ЕЦБ) понижиха прогнозите за растеж в еврозоната през следващата година заради тежестта на втората вълна на COVID-19, предаде Reuters.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви в четвъртък, че служителите на централната банка са понижили краткосрочните прогнози за брутния вътрешен продукт. "ЕЦБ очаква БВП да нарасне само с 3.9% през 2021 г.", посочи Лагард, в сравнение с прогноза от 5%, направена през септември. Понижението се дължи на втората вълна на Covid-19, която удари Европа през последните месеци и принуди много страни да върнат рестрикциите срещу разпространението на заразата. 

„Всички очаквахме, че ще има възможна втора вълна, тя всъщност беше взета предвид и в предишни прогнози“, отбеляза Лагард на пресконференция в четвъртък. „Но дълбочината, продължителността и мерките за ограничаване, свързани с нея, не бяха предвидени до степента, в която те действително се случиха и все още са в сила“, добави тя. 

Прогнозите за инфлацията в еврозоната са тя да бъде на ниво от 0.2% през 2020 г. и да се ускори до 1.4% през 2023 г., което е все така под целевите малко под 2 процента за една здрава икономика, стана ясно още от изказването на гуверньора. 

В предишната прогноза на банката се очакваше инфлация от 0.3 на сто през 2020 г. в резултат на пандемията от Covid-19", уточни Лагард.

Очаква се цените много бавно да нараснат с 1 процент през 2021 година и с 1.1 на сто през 2022 г.

Централните банкери запазиха непроменени основните лихви след заседанието си в четвъртък, в съответствие с пазарните очаквания, но разшириха програмата за изкупуване на облигации. „Въпреки че възстановяването на икономическата активност през третото тримесечие беше по-силно от очакваното и перспективите за пускане на ваксините са обнадеждаващи, пандемията продължава да представлява сериозни рискове за общественото здраве и за еврозоната и глобалните икономики“, посочи Лагард.

По думите ѝ втората вълна на пандемията и свързаните с нея мерки значително ограничават икономическата активност в еврозоната, като се очаква икономиката на региона да се свие през четвъртото тримесечие. 

Въпреки това Лагард допълни, че според нея има основателни причини да се вярва, че до края на 2021 г., ще сме достигнали достатъчен „стаден имунитет“, за да се надяваме, че в края на следващата година икономиката ще започне да функционира при по-нормални обстоятелства.

Подкрепи Economic.bg