Лагард: Гърция първо да реформира икономиката си

Еврогрупата реши да изчака референдума, преди да започне нови преговори за дълга

Лагард: Гърция първо да реформира икономиката си
Гърция трябва първо да реформира своята икономика преди нейните европейски кредитори да облекчат дълговото й бреме, заяви Кристин Лагард. 

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) не критикува пряко гръцкия премиер, но все пак има намек за недоволство. Лагард отбеляза, че гръцката икономика е била на пътя на възстановяването преди партията на радикалната левица СИРИЗА да дойде на власт, посочва Ройтерс, цитирана от БТА. 

Лагард бе запитана от агенцията кое трябва да бъде първо: ангажиментът за реформи или облекчаване на дълговото бреме от правителствата от еврозоната. "(...) за предпочитане е да видим преднамерено действие към реформи", каза тя. 

Запитана може ли да се има доверие на гърците, Лагард каза: "Ние не избираме кой да представлява една страна", и допълни: "Ние приемаме всички правителства като легитимен партньор в преговорите". 
Управляващият директор на МВФ отказа да коментира последното предложение от Атина за уреждане на кризата, отбелязва Ройтерс. 

"Ние получихме толкова много "последни" предложения, които самите те потвърждаваха, отхвърляха, променяха, допълваха в течение на последните няколко дни, така че не е много сигурно къде точно стои последното предложение", коментира Кристин Лагард. 

"Мисля, че е в ход демократичен процес, който да се надяваме ще доведе до повече яснота, по-малко несигурност за това какво е решението на гръцкия народ и какъв е авторитетът на правителството", каза Лагард по повод референдума в неделя. 

Междувременно снощи Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) реши да изчака резултата от референдума в Гърция, преди провеждането на повече дискусии за дълговата криза в Атина. Новината съобщи словашкият финансов министър Петер Казимир. 

"Еврогрупата е единна в решението да се изчака резултата от референдума в Гърция преди по-нататъшни преговори," заяви Казимир след конферентния разговор с колегите си. "Нека да не поставяме каруцата пред коня", допълни той, цитиран от БГНЕС. 

Вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас направи пълен обрат в позициите спрямо международните кредитори. Късно вечерта на 30 юни той лично е изпратил писмо до кредиторите, в което ги информира, че е готов да приеме условията им за финансова помощ, но е настоял за някои допълнителни условия. 
Коментари: 0