Легенди и традиции за великденските яйца

Те са символ на новия живот

Легенди и традиции за великденските яйца
Великденските яйца са най-популярният символ на християнския празник. Те напомнят за възкресението на Христос. Предание разказва историята на първото великденско яйце. Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос. Императорът обаче казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи, трябва да стане червено. И то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен.

Друга легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със „запъртьци“(неизлюпени развалени яйца). Те обаче по божията воля, щом се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Различна история относно възникването на тази традиция, е че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено. С него се натъркват бузките или се чертае кръст по челото на децата за здраве и се заравя в нивата за плодородие.

Великденските яйца се боядисват в четвъртък или събота преди Великден. И могат да се консумират едва когато настъпи самият Великден, в неговото навечерие и през седмицата след това. Те първо биват сварявани, преди да бъдат боядисвани с безвредни оцветители.

Яйцето се използва като символ на началото на нов живот, също както излиза нов живот от яйцето, излюпено от кокошката.

Древните Зороастризци боядисвали яйца за Новруз. Тази традиция съществува от преди повече от 2500 години. Скулптурите на стените на Персеполис показват хора, които носят яйца за Новруз.

От древни времена яйцето винаги е било символ на нов живот, и много древни народи са боядисвали и дарявали яйца – в Древен Египет, Рим, Китай и Персия например, а ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота. 
Коментари: 0