Лекарски асистенти и фелдшери снеха доверието си от правителството

В тяхна официална позиция се казва, че мерките на здравния министър са „недалновидни и хаотични“

Лекарски асистенти и фелдшери снеха доверието си от правителството

Снимката е илюстративна

Снимка: Pixabay

3485 ~ 2 мин. четене

Управителният съвет на "Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите" (БСЛАФ) снема доверието си от правителството и здравния министър проф. Костадин Ангелов заради „недалновидни и хаотични здравни мерки, свързани с пандемичната обстановка“. Това се казва в позиция на съюза, публикувана на Facebook страницата им.

Според представителите на БСЛАФ оставката на кабинета е „единственият полезен за народа ни акт“.

Причината за недоволството в сектора е дълбоката здравна криза, която страната ни преживява заради Covid-19 при сериозен медицински кадрови дефицит, в резултат на липса на адекватна и далновидна здравна политика.

Лекарските асистенти казват, че афишираните от Министерство на здравеопазването и управляващите от ГЕРБ твърдения, че всички имат достъп до високо квалифицирана медицинска помощ, са видно несъстоятелни. „Водени единствено от финансови интереси, управляващите се отнесоха с престъпна пренебрежителност и незаинтересованост към кадровите проблеми на здравеопазването. В следствие на това, страната ни загуби както готови кадри, така и интереса към създаването на нови такива“, се казва в съобщението.

От съюза обясняват, че са настоявали пред управляващите от ГЕРБ и Министерство на здравеопазването за срещи и диалог по нерешени в годините въпроси, касаещи професията на лекарските асистенти/фелдшери.

„През изминалите години и месеци на управление на ПП ГЕРБ, УС на БСЛАФ всячески е търсил начини за контакти и конструктивен диалог с председателя на Комисията по здравеопазване към Народното събрание д-р Дариткова, но безрезултатно. Бяхме лъгани по най-непочтен и недостоен начин от здравни министри и чиновници на настоящето правителство.“

Според БСЛАФ липсват нормативни уредби, уреждащи упражняването на професията им. „Показаното в годините неразбиране на същността на тази професия, както и нежеланието от страна на управляващите от ГЕРБ, тези специалисти да са в услуга на обществото, са явни. Всички инициативи на Съюза на лекарските асистенти и фелдшерите са игнорирани и професионалистите са принудени да практикуват медицинската си професия неуредено, с неясен статут.“

Те допълват, че миналата година на протести са поискали справедливост - плурализъм и равнопоставеност на професията с всички други такива в здравната сфера. 

От съюза са изпратили и писмо до здравния министър Ангелов, но не са получили отговор.

Те казват, че са готови да призоват колеги от други структури в сферата за национален протест.

Подкрепи Economic.bg