Летящата в Космоса Tesla може да се сблъска с Венера или Земята

Учени са изчислили, че това може да се случи след милиони години

Летящата в Космоса Tesla може да се сблъска с Венера или Земята
Изстреляната в Космоса Tesla Roadster на милиардера Илон Мъск продължава да привлича внимание. Учени от Университета в Торонто и Университета „Карлос“ са изчислили, че в бъдеще електромобилът може да се сблъска с планетата Венера или дори със Земята. Засега обаче няма място за паника, успокояват все пак те, цитирани от Inhabitat.  

Червената кола, официално класифицирана от НАСА като небесен обект, бе изведена в открито пространство от ракетата Falcon Heavy по-рано този месец. Идеята е тя да обикаля около Слънцето по орбита, която постепенно ще доближи до Марс. 

Според професор Хано Рейн от университета в Торонто червената Tesla може да се удари в нашата планета или във Венера. Изчисленията на неговия екип сочат, че тази вероятност би станала реалност едва след милиони години. За да достигнат до своя извод те са направили няколко симулации „със сложен софтуер, който може да проследява движението на обекти в Космоса“, обяснява ученият. 

Вероятността автомобилът да се сблъска със Земята през следващия един милион години е около 6%, а с Венера – около 2.5%.  По-вероятно е обаче тя да достигне до някоя от двете планети в рамките на около 10 млн. години. 

Ако червената Tesla достигне до Земята след толкова време, това едва ли ще е проблем за хората от бъдещето, тъй като тогава атмосферата вече няма да е годна да осигурява живот за тях и те изобщо няма да са тук. Що се отнася до колата, тя ще изгори още по пътя към повърхността. 

Изчисленията на орбитата на автомобила в открито пространство сочат, че първата по-близка среща между Tesla и Земята ще е през 2091 г. Предполага се, че тогава колата ще премине на няколкостотин хиляди километра от планетата ни. 

Всеки по-близък контакт всъщност ще оказва влияние върху пътя на превозното средство, което ще получава нещо като „гравитационен ритник“. В зависимост от условията Tesla-та ще бъде изстрелвана в по-широка или по-малка орбита и така с течение на времето тя ще претърпява случайни промени в посоката (по подобие на колебанията на фондовите борси).
Коментари: 0