560 лева са необходими на човек месечно за издръжка

От 2008 г. насам тя се е увеличила с над 19 на сто

560 лева са необходими на човек месечно за издръжка

Издръжката на живот на един член от четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в края на септември достигна 560,81 лв., или общо са необходими 2243 лева. Това съобщи Виолета Иванова, изследовател от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ (ИССИ).

Иванова представи актуалните данни от наблюденията на Института на потребителските цени и издръжката на живот в България, съобщава Дарик, цитирайки БТА.

През третото тримесечие на годината продължава низходящият темп на издръжката на живот и отново се отчита намаление с 0,2% спрямо предходния период на наблюдение, а на годишна база се наблюдава задържане на същото ниво, отбеляза Иванова.

По думите й, разгледани в динамика, тримесечните темпове показват, че дефлацията все още не е устойчиво и трайно преодоляна, макар в началото на годината да се наблюдават някои индикации за възстановяване на инфлацията. Все пак на годишна база се отчитат темпове около и малко над нулата, допълни изследователят от КНСБ.

Факторите, които оказват влияние за намалението на издръжката на живот, са значителният спад при цените на петрола на световните пазари, поетапното намаление на цените на топлоенергията - средно с 8,8 на сто от началото на годината, низходящата динамика на международните борси и на вътрешните цени на селскостопанските продукти, повлияни от руското ембарго оказват натиск за понижаване на крайните потребителски цени, анализират от КНСБ.

В сравнение със септември 2008 г. издръжката на живот се е увеличила с 19,1 на сто. За целия период от началото на кризата в стойностно изражение общо за четиричленно домакинство тя се е увеличила с 363 лева, или средно на човек с около 91 лева. Ръстът при хранителните стоки е със 17,1 на сто , а при нехранителните стоки с 20,8 на сто.

За същия период общият доход на човек от домакинство бележи ръст от 43,7 процента, а реалният ръст е с 27,2 на сто. Все още обаче, размерът на общия доход на човек представлява около две трети от необходимите средства за издръжка на живот, каза Виолета Иванова. Според нея това показва, че в стойностно изражение общият доход от 401 лева е на изключително ниски нива и дори при този темп на нарастване, все още не е в състояние да позволи достоен начин на живот.

Коментари: 0