Ли Къцян иска утре да обяви нов изследователски център в София

Китайският премиер обмисля да представи идеята, дадена му от Румен Радев, пред лидерите от Централна и Източна Европа

Ли Къцян иска утре да обяви нов изследователски център в София
1812 ~ 2 мин. четене
Китайският премиер Ли Къцян иска на утрешната си среща с лидерите от Централна и Източна Европа да обяви създаването на нов изследователски център в София. Това каза той след срещата си с българския президент Румен Радев, който му е предложил идеята за центъра.

Къцян определи идеята на Радев като много добра и добави: „Утре ще се проведе Срещата на върха между правителствените ръководители от Централна и Източна Европа. Тогава искам да обявя, че в София ще се учредява този център“.

Българският президент потвърди, че е отправил към китайския премиер предложение за създаване на Център за перспективни изследвания в София. „Центърът ще работи по направленията, които до момента ни спират – липсата на достатъчно информация, недобро познаване на стандарти, процедури и модели на функциониране на двете страни“, обясни Радев и добави: „Един такъв център може да повиши неимоверно много ефективността на отношенията ни.

По време на срещата помежду си Радев и Къцян обсъдиха и други икономически въпроси. Българският президент каза, че очаква от Пекин ускоряване на процедурите за достъп на български селскостопански продукти и други стоки до китайския пазар.

„Стокообменът между Китай и България е във възход. Отворени сме за много повече туристи от Китай. Трябва да ни съдействате за пряка авиолиния между София и Пекин“, каза Радев на Къцян.

Българският президент отбеляза, че съседни на страната ни държави като Гърция, Румъния и Сърбия се радват на многократно по-голямо китайско инвестиционно присъствие. Радев каза, че иска България да навакса пропуснатото и да установи ефективни и рационални отношения с Китай.

„Това означава не само инвестиции в енергетиката и транспортните инфраструктурни проекти, но и всестранен подход, включват промишлеността, високите технологии, селското стопанство и туризма“, каза Радев.
Подкрепи Economic.bg