Lidl дава 10 000 лв. за най-уникалната българска рецепта

Шеф Манчев и шеф Шишков ще имат задачата да открият новия любим вкус на българите

Lidl дава 10 000 лв. за най-уникалната българска рецепта
4373 ~ 2 мин. четене
Автор: Мариела Желязкова
„Съхрани родния вкус“ е новата кампания на Lidl България, която има за цел да опази уникалните български рецепти и традиции. Потребителите ще имат възможност да споделят своите тайни за приготвянето на традиционни български консерви или сурово-сушени месни деликатеси.

Шеф Иван Манчев и шеф Таньо Шишков ще имат задачата да открият сред тях новия любим вкус на българите, а победителят ще получи парична награда в размер на 10 000 лв. Освен това наградената рецепта ще заеме почетно място в продуктовата линия „Родна стряха“ през 2018 г. 

Двамата популярни майстор готвачи представиха кампанията на Lidl със специално приготвена закуска. Тя включваше традиционни български идеи за начало на деня, но представени по нестандартен начин. Сред тях бяха кубче от филийка с лютеница, обвита в запечено парче луканка, хрупкава баница с два вида сирене, хлебче с чубрица и мед, както и мекички с мармалад от шипки.

На презентацията присъстваше и Мария Драгийска, главен изпълнителен директор на Lidl България, която разкри още за кампанията пред присъстващите журналисти. „С идеята, с която се обединихме с шеф Манчев и шеф Шишков, искаме да достигнем до все повече потребители.Чрез споделянето на нови рецепти от нашата родина искаме да стимулираме българското производство. Продуктът на победителя ще заеме почетно място на рафтовете в магазините на Лидл България. Обмисля се и възможността след време да се превърне в експортен продукт“, добави още тя.

Манчев и Шишков са единодушни, че за тях ще е чест да се докоснат до семейните традиции и рецепти в кухнята на много наши сънародници. „Радвам се за тази инициатива. Като дете се хранех с много месо, например с бабек. Така, когато пътувам из страната и хапна бабек, се връщам с години назад във времето“, сподели шеф Манчев. Шеф Шишков пък добави, че често се затруднява да отговори на въпроса, кое е най- характерното българско ястие. Затова с тази кампания може би ще намери по-лесно отговора на този въпрос.

От 25 септември до 22 октомври всички желаещи да вземат участие в кампанията „Съхрани родния вкус“ могат да се регистрират на gotvi.lidl.bg и да изпратят попълнен регистрационен формуляр по пощата или да го пуснат в специалните кутии в избран от тях Lidl магазин. Освен рецептата за традиционни консервирани продукти (като сладко, туршия, компот и др.) или сурово-сушени месни деликатеси (например луканка, пастърма и т.н.), те трябва да споделят и семейната история и спомените, свързани с тях.

Вдъхновяващите истории зад всяка една традиционна рецепта са една от съществените подправки за любимия вкус и ще помогнат на кулинарните експерти да изберат най-новия продукт в портфолиото „Родна стряха“, който ще бъде обявен в края на годината.

С тази кампания Lidl България ще даде не само принос за опазване на най- добрите традиционни български рецепти, но и за трайното им връщане на трапезата на все повече семейства.
Подкрепи Economic.bg