Липсва държавна политика за проблема с кадрите в туризма

Българските туристи се научиха да правят ранни резервации

Ваня Овчарова, член на УС на АБТТА:

Липсва държавна политика за проблема с кадрите в туризма
Автор: Михаела Благоева
За предстоящия летен сезон, навиците на българите и колко ще ни струва лятото Kmeta.bg разговаря с Ваня Овчарова, член на УС на Асоциация на Българските Туроператори и Туристически Агенти (АБТТА).

- Г-жо Овчарова, къде ще почива българинът това лято

- Под лято българинът обикновено разбира месеците юли и август. Но през последните години значението на това понятие се разшири. Започнахме да предлагаме пакети още от май месец и дори до октомври. Юли и август са най-горещите месеци и това кара хората да преосмислят почивката си през този период от годината. Много от предпочитаните дестинации се менят през годините, но интересът към някои от тях като Италия, Испания, Португалия е постоянен. Новост е големият интерес към Мароко за почивка през май и септември. През юли и август почти никъде не могат да почиват българите в чужбина, заради жегите.
Българите остават почивката в чужбина за септември и октомври, а през лятото са на родното Черноморие. То е достъпно и всеки може да запали колата си и да отиде. Затова през лятото българите ходят в близка Гърция или на нашето море.

- Остава ли засилен интересът към Гърция?

- Да, Гърция е традиционно любима на българите. Особено тези, които пътуват с автомобилите си за почивка.

- Завърна ли се интересът към Турция, след първоначалния отлив?

- Да. Мога да кажа, че този отлив е щастливо забравен. Едни от най-примамливите предложения като цена и качество са за почивки в Турция. Хора, които предпочитат да са на едно място, да си хапват добре, да не се движат много, освен от стаята през басейна и ресторанта, почиват в Турция.

- Кои са най-атрактивните дестинации в България?

- Много зависи от типа туристи. Аз ги деля на две категории – хора със и без деца. Туристите, които са с деца, предпочитат хубавите утвърдени курорти като Албена, Златни пясъци. Хотелите предлагат пакетни почивки с олинклузив. Семействата с деца продължават да залагат на олинклузива, тъй като хлапетата постоянно искат нещо за хапване. Младите туристи, студентите и хората, които вече нямат семейни ангажименти, предпочитат Южното Черноморие или далечното Северно Черноморие, където е по-диво, могат да общуват с природата и да са независими. Около 2000 лева е една почивка за семейство с две деца за една седмица на олинклузив в добър курорт.

- Докато очакват отпуската, пътуват ли българите за уикендите, отскачат ли до морето?

- До морето не бих казала, защото морето на софиянци им е твърде далеч. Ходят до около 300 км от София – Банско, Велинград, Велико Търново. Предпочитат курорти със СПА процедури или атракциони за децата. Един уикенд излиза около 400 лв. за семейство с две деца.

- Резервира ли нашенецът отрано почивката си или решава в последния момент къде ще отиде?

- Категорично да. Нашите туристи се научиха да правят ранни резервации. Още повече, че добрите хотели в морските ни курорти ни искат още през декември месец 100-процентово плащане, за да се съберат в тази цена. Хотелите по Южното Черноморие са по-отстъпчиви и могат да изчакат и април за плащането. В последния момент е най-скъпо и може да вземем само каквото е останало, а обикновено е останало най-лошото.

- Според проучване мнозина българи няма да почиват на море тази година, тъй като нямат финансова възможност. Как ще коментирате?

- Не знам кой прави такива проучвания, мисля, че са изцяло фалшиви. Човек, ако иска, дори на квартира за 15 лв. за нощувка, пак ще бъде на море. Всичко зависи от желанието. Дори и без храна, може да си носи консерви, да отиде на гости на близки и пак ще отиде на море. Проблемът не е в парите.

- Колко осезаема е кризата с кадрите в туризма тази година?

- Хотелиерите имат проблеми с кадрите, което туроператорите усещаме. Както винаги те нямат достатъчно кадри, не са достатъчно квалифицирани, мотивирани. Този проблем е вечен. Няма мислене и действие от страна на държавата, за да се промени ситуацията. А от това страдаме всички, защото се влошава качеството на туристическия продукт. Прехвърлям отговорността за това на държавната политика. Няма стимули, обучение. Задънена улица.

- Смятате ли, че скокът в цената на горивото в Гърция ще се отрази на летния туристически сезон там?

- Не мисля, от досегашният ми опит знам, че, ако един човек е решил да почива някъде, то той отива там. Нито цените, нито международното положение влияе на хората, които искат да отидат някъде. По-скоро влияе модата, че тази година е модерно да се ходи някъде и всички отиват натам.

- Къде е модерно да се ходи тази година?

- Гърция държи първенството, тъй като винаги се намира някой интересен остров като Санторини. Италия също е неизчерпаем източник на интерес, защото няма по-хубаво от Средиземноморието. Не толкова модерна, колкото интересна дестинация е Мароко. Доста чартъри се направиха за там. Но тази дестинация не е за лятна почивка. Просто много хора не са ходили до тази страна и поискаха да я посетят. Не мисля, че има някаква мода точно тази година. Но е модерно лятото да се измести през зимата, за който може да си го позволи. И аз препоръчвам да си направите двойна почивка – една през зимата и една през лятото. През февруари и март може да си направите море на далечна дестинация като Мексико, а през лятото – в Гърция, Турция или на нашето море.

- А Вие къде ще почивате?

- Първо ще отида на Златни пясъци. Обичам и Северното Черноморие – много по-подредено е, незасегнато от дивашкото отношение на строителството по морето. Любител съм на по-спокойната почивка. А през пролетта бях в Мексико. Там ме впечатли вярата на хората от това как са израснали от идолопоклонство към християнство, колко благоприятно им се е отразило. Местните са много весели, любители на живота. Но имат и морални устои. Мексиканците са скромни, искрено вярващи в доброто, убедени са, че хората първо имат задължения и после – права. Това пожелавам и на българите – да се научат, че задълженията са преди правата!
Коментари: 0