Локдаунът в Европа продължава - какви са мерките за празниците

Правителствата в цяла Европа опитват да се ориентират между празнуването и спасяването на животи

Локдаунът в Европа продължава - какви са мерките за празниците

Снимка: БТА

3917 ~ 4 мин. четене

Правителствата в цяла Европа се опитват да се ориентират между избягването на разпространението на коронавируса през сезона на коледните празници и позволяването на хората да празнуват със семействата и приятелите си, пише Reuters. Медията е събрала какви мерки са предприети в отделните европейски държави и какво предстои по време на най-празничния месец в годината.

Холандия

Правителството удължи до 15 януари ограниченията в страната. Всяко домакинство може да кани до трима възрастни посетители. Ресторантите и баровете ще останат затворени. Премиерът Марк Рюте заяви, че не изключва обявяването на допълнителни мерки преди Коледа.

От 13 октомври Нидерландия е в режим на частичен локдаун - хората са посъветвани да работят от вкъщи, забранени са пътуванията по неналожителни причини и събирането на много хора.

Дания

Ресторанти, музеи, кина и други културни институции ще бъдат затворени в 38 от 98 общини, включително Копенхаген, от 9 декември до 3 януари, като обучаващите се в началните училища, гимназиите и университетите ще учат от вкъщи.  Датското правителство обяви на 23 октомври забрана за събиране на повече от 10 души, както и необходимостта от носене на маски на всички обществени места и забраната за продажба на алкохол след 22:00 ч местно време.

Германия

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан заяви на 8 декември, че Германия може да затегне ограниченията, за да ограничи разпространението на пандемията преди Коледа. Федералното правителство удължи мерките за блокиране до 10 януари, но облекчи правилата за коледните празници. Ще могат да се събират до 10 души, без да се броят децата.

Италия

Италианците няма да могат да присъстват на църковна литургия в навечерието на Коледа и ще имат право да се придвижват между регионите само в извънредни ситуации в периода на празниците, между 20 декември и 6 януари. В сила ще бъде и вечерния час между 22.00 и 05.00 ч на другата сутрин. Ски курортите остават затворени до 7 януари. Влизащите в Италия от чужбина ще бъдат слагани под 14-дневна карантина. Всички тези ограничения бяха наложени след поставения черен рекорд вчера. В четвъртък от новата болест починаха 993-ма души.

Гърция

Гърция удължи до 7 януари строгите ограничителни мерки, целящи да намалят разпространението на коронавируса, включително полицейския час през нощта и забраната за пътуване извън префектурата по местоживеене. Ресторантите, съдилищата и училищата ще бъдат затворени до 7 януари, с вечерен час от 21:00 до 5:00 ч. Очаква се правителството да обяви мерки за църквите, фризьорските салони и магазините по-късно тази седмица.

Унгария

Будапеща остави в сила ограниченията с цел овладяване на разпространението на коронавируса, включително полицейския час през нощта, до 11 януари. Премиерът Виктор Орбан съобщи преди дни, че тази година няма да има тържества за Нова година. Страната ще запази ограниченията, включително вечерния час след 19.00 ч, поне до 11 януари. На 11 ноември Унгария наложи частична карантина, включително затваряне на средните училища, университетите и ресторантите.

Португалия

Няма да има ограничение за броя хора, които ще могат да се събират в едно домакинство за Коледа. Вечерният час ще бъде изместен от 23:00 до 02:00 ч на 24 и 25 декември. В навечерието на Нова година уличните партита ще бъдат забранени и събиранията на открито ще бъдат ограничени до максимум шест души.

Испания

Правителството обяви, че до 10 души в домакинство ще имат право да се събират за Коледа и Нова година, облекчавайки сегашното правило, което позволява до шест души.

Полицейският час ще бъде изместен към 1:30 ч след полунощ на 24 декември и 31 декември от сегашния, който е в сила от 23:00 ч . Движението между регионите ще бъде забранено между 23 декември и 6 януари, с изключение на посещенията при семейството.

Норвегия

Норвежците ще могат да поканят до 10 гости в домовете си по два отделни повода между Коледа и Нова година. Извън тези дни остава ограничението до петима гости в един дом.

Австрия

Карането на ски ще бъде разрешено от 24 декември, но този празничен сезон няма да има коледни базари.

Франция

Франция вероятно ще трябва да отложи отмяната на някои от карантинните ограничения, както се предвиждаше, след като спадът на новите случаи на заразяване с коронавируса спря.

Хората ще могат да пътуват от 15 декември, включително през ваканциите в края на годината, ако случаите на коронавирус спаднат до около 5000 на ден.

Белгия

По време на Коледа белгийските домакинства ще могат да поддържат тесен контакт само с един допълнителен човек. Хората, живеещи сами, ще могат да се срещнат с още двама. Фойерверките ще бъдат забранени в навечерието на Нова година, за да се ограничат събиранията, а пътуванията в чужбина не се препоръчват.

Ирландия

На три домакинства ще бъде разрешено да се срещнат между 18 декември и 6 януари, а забраната за пътуване в цялата страна ще бъде отменена за този период.

Великобритания

До три семейства ще да могат да се срещат по време на петдневния коледен период - от 23 до 27 декември. По-конкретно, това означава събиране на не повече от три семейства на едно място и премахване на ограниченията за пътуване, за да станат възможни подобни събирания на хора от различни части на Обединеното кралство.

Подкрепи Economic.bg