Лондон увеличава таксите за стари и замърсяващи коли

Те ще плащат допълнителни 12.50 паунда за влизане в централната част на Лондон

Лондон увеличава таксите за стари и замърсяващи коли
688 ~ 1 мин. четене
Шофьорите на по-стари и неекологични автомобили ще трябва да плащат допълнителна такса от 12.50 паунда за влизане в централната част на Лондон. Таксата в момента за влизане в зоната е 11.50 паунда за всяка кола. Под стари коли от управата визират такива, които се произведени преди 2006 г.

Кметът на британската столица Садик Хан заяви, че е важно да бъде постигнат напредък в борбата срещу сериозното замърсяване на въздуха в града. Предполага се, че новата мярка ще засегне около 40 000 автомобила дневно. Ако таксата не бъде платена, следва глоба от 160 паунда. 

От Британската фондация за борба със сърдечните заболявания приветстваха новата мярка, като изтъкнаха, че тя ще помогне да се намалят смъртните случаи в резултат на замърсяване на въздуха, които възлизат на 36 000 годишно.

Изчислено е, че около 50 процента от замърсяването на въздуха в градовете идва от транспорта. През последните години се наблюдава рязко увеличение на случаите на астма и други белодробни заболявания сред деца в Лондон, чиито училища са в райони на тежък трафик.
Коментари: 0