Лондон за трети път отхвърли споразумението за Brexit

Тереза Мей заяви, че няма да има време да се избегне т.нар. \"твърд Brexit\"

Лондон за трети път отхвърли споразумението за Brexit

Снимка: БТА

Британските депутати за трети пъти гласуваха против споразумението за Brexit, договорено от премиера Тереза Мей с Брюксел. 286 народни представители подкрепиха документа, а 344 се обявиха "Против".

Отхвърлянето на документа дойде въпреки решението на Мей да предложи за гласуване ограничена версия на документа, без най-спорните му клаузи. Беше гласувана част от сделката на Мей за Brexit. Не беше включена Политическата декларация за бъдещите отношения с ЕС, съгласно предложението на правителството. 

Резултатът от днешния вот означава, че Великобритания не спази крайния срок, определен от ЕС, за отлагане на Brexit и осъществяването му със споразумение до 22 май. Сега Мей има време до 12 април да се опита да договори с Брюксел по-голямо отлагане, за да избегне излизане на Великобритания от ЕС без споразумение (т.нар. "твърд Brexit").

Премиерът заяви, че няма да се откаже от Brexit, но и че няма да има достатъчно време да се избегне "твърд Brexit". Мей заяви още, че днешното гласуване ще има "тежки последици" и че по всяка вероятност Великобритания ще трябва да напусне ЕС на 12 април, със или без споразумение.

Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин призова Мей да подаде оставка и да насрочи предсрочни избори. В отговор на вота в Лондон председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Twitter: "Предвид отхвърлянето на споразумението за оттегляне, реших да свикам среща на Европейския съвет на 10 април".

Европейската комисия заяви, че Brexit без сделка на 12 април вече е "най-вероятен вариант", след като британският парламент отхвърли за трети път сделката на Тереза Мей.

"Комисията съжалява за отрицателния вот в Камарата на общините днес", заяви говорител, добавяйки, че ЕС е дал на Лондон срок до 12 април да го информира за следващите стъпки. "Обединеното кралство ще посочи пътя преди тази дата."

"Сценарият „без сделка“ на 12 април вече е вероятен сценарий. ЕС ... сега е напълно подготвен за сценарий "без сделка" в полунощ на 12 април", каза още той.


Коментари: 0