Лондон замрази двустранните контакти с Москва

Тереза Мей обвини Русия в „незаконна употреба на сила срещу Обединеното кралство”

Лондон замрази двустранните контакти с Москва

Снимка: БТА

1152 ~ 2 мин. четене

Британският премиер Тереза Мей обяви, че Лондон замразява двустранните контакти с Москва, предадоха световните агенции. Тя добави, че Обединеното кралство ще експулсира 23 руски дипломати. Страната оттегли и поканата си към руския външен министър Сергей Лавров.

Причината е разгарящ се между Русия и Великобритания скандал заради подозрение, че Москва стои зад атаката с невропаралитично вещество срещу 66-годишния бивш руски двоен агент Сергей Скрипал, който през последните години е пребивавал във Великобритания. На 4 март Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия са били открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в град Солсбъри, Южна Англия. Двамата в момента са в болница в тежко състояние.

„Няма друго заключение, освен че руската държава е виновна за опита за убийство на Скрипал и неговата дъщеря, както и за застрашаване живота на други британски граждани в Солсбъри”, каза Мей. „Това представяла незаконна употреба на сила от руската държава срещу Обединеното кралство”, добави тя.

Лондон предупреди, че ще забрани дейността на руската телевизия RT, в отговор на което Москва заплаши да изгони всички британски медии от Русия.

Русия отрече да има каквато и да било връзка с атаката, но Мей каза, че Москва не е представила достоверно обяснение за нападението. „Ще замразим активите на Русия, където има доказателство, че те могат да бъдат използвани за застрашаване живота или собствеността на британските граждани и посетители”, каза още британският премиер.

Спешно открито заседание на Съвета за сигурност на ООН ще се проведе тази вечер във връзка с отравянето на Скрипал. Новината дойде от холандското председателство на Съвета. Заседанието се организира по искане на Великобритания.

От Москва предупредиха Лондон да очаква ответни действия на обявените днес ходове.

Подкрепи Economic.bg