Lufthansa ще съкрати 22 000 работни места

Половината от тях ще са в Германия

Lufthansa ще съкрати 22 000 работни места

Снимка: Pixabay

744 ~ 2 мин. четене
Германската авиокомпания Lufthansa заяви, че ще съкрати 22 000 работни места, след като пострада от спирането на въздушните пътувания, причинено от пандемията от коронавирус, предава BBC. Превозвачът прогнозира бавно възстановяване на търсенето и очаква да има около 100 самолета по-малко след кризата.

Lufthansa обяви, че половината съкращения на работните места ще бъдат в Германия. Компанията се надява да постигне съгласие за мерките със синдикатите до 22 юни.

"Целта е да се проправи път за запазването на възможно най-много работни места в Lufthansa Group", казват от превозвача.

В авиокомпанията работят над 135 000 души по целия свят. Около половината от тях са в Германия.

Директорът по трудовите въпроси на Lufthansa Михаел Ниггеман каза: "Без значително намаляване на разходите за персонал ще пропуснем възможността за по-добър рестарт след кризата и рискуваме Lufthansa Group да излезе от нея значително отслабена."

Миналия месец Lufthansa постигна споразумение за спасителен пакет на стойност 9 млрд. евро с германското правителство, което да помогне на авиокомпанията за избегне колапс. Така държавата ще вземе 20% дял във фирмата, който възнамерява да продаде до края на 2023 година.

Сделката обаче все още трябва да бъде одобрена от акционерите на фирмата и Европейската комисия.

Компанията затвори бюджетния си превозвач Germanwings през април.

Други авиокомпании прилагат подобни мерки в очакване на дълго и бавно връщане към предишните нива на търсене. Обявените досега съкращения на работа включват: British Airways, която предвижда да съкрати 12 000 от своите 45 000 души персонал, сред които и над 1000 пилоти; Ryanair трябва да освободи 3000 работни места – 15% от работната си сила; EasyJet заяви, че ще съкрати до 30% от работната си сила – около 4500 работни места; а Virgin Atlantic, в която работят 10 000 души, заяви, че ще съкрати 3000 работни места.
Подкрепи Economic.bg