Лукарски предлага създаване на Български търговски дом в Санкт Петербург

През 2015 г. двустранният стокообмен между България и Русия е намалял с 34,5%

Лукарски предлага създаване на Български търговски дом в Санкт Петербург

"Изразяваме загриженост от спада в двустранната ни търговия с Русия. Бихме желали да бъдат възстановени количествата на доставяните български стоки, които са добре познати на руския пазар като медикаменти, вино, машиностроителна продукция и части за автомобили". Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща днес в Санкт Петербург с Алексей Лихачов, първи заместник-министър на икономическото развитие на Руската федерация. 

Разговорът между двамата министри бе в рамките на втория ден на провеждащия се 20-и юбилеен Петербургски международен икономически форум.

Министрите обсъдиха възможностите за подобряване на взаимната търговия между двете държави. Министър Лукарски предложи да бъде създаден Български търговски дом в Санкт Петербург, както и да се открие български логистичен център на площадката на най-големия продоволствен център в Русия „Фууд сити”. "Разчитаме на подкрепата на руската страна за реализиране на тези инициативи", изтъкна Лукарски.

На срещата бяха обсъдени и възможностите за увеличаване на руските инвестиции в България. През първото тримесечие на 2016 г. инвестициите възлизат на 15,5 млн. евро, като Руската федерация е на едва 8 място по преки чужди инвестиции в България за периода.

Беше повдигнат и въпросът за сътрудничеството между малките и средните предприятия на двете държави. "Малките и средните предприятия играят важна роля за развитието икономическите отношения на двете държави, подкрепяме двустранното сътрудничество между тях", подчерта министър Лукарски.

Лихачов от своя страна изтъкна, че е добре да бъдат засилени срещите между двете държави в рамките на работните групи, преди заседанието на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между България и Русия, която ще бъде проведена следващата година в Москва.

През 2015 г. двустранният стокообмен между България и Русия е намалял с 34,5%, при намаление на общия стокообмен с 14,7, като износът за Русия е намалял с 37,8% при спад на общия износ с 12,9%, а вносът е намалял с 34,1% при намаление на общия внос с 16,3%. Отрицателното салдо е намаляло с 33,5%.

През първото тримесечие на 2016 г. двустранният стокообмен е намалял с 37,7% при намаление на общия стокообмен с 9,0%., като износът за Русия е намалял с 9,7% при спад на общия износ с 6,3%, а вносът е намалял с 40,8% при намаление на общия внос с 11,3%. Отрицателното салдо е намаляло с 44,6%.

Коментари: 0