Лукарски остава председател на СДС, ще обединява дясното

Бившият икономически министър се извини за провала на предсрочните парламентарни избори

Лукарски остава председател на СДС, ще обединява дясното
484 ~ 2 мин. четене
Бившият министър на икономиката Божидар Лукарски запази поста на председател на СДС. Той бе избран от делегатите на на 22-та Национала конференция на партията, проведена днес. Лукарски подаде оставка след провала на предсрочните парламентарни избори през март, а на днешния конгрес имаше само още един кандидат за поста – младият адвокат Тодор Грозданов.

Преизбирането на Божидар Лукарски не бе изненада, тъй като още преди конгреса се знаеше, че неговият опонент няма никаква подкрепа сред структурите на партията, а участието му бе по-скоро символично.

"Искам да поискам извинение за това, че лидерите не успяхме да съхраним обединението вдясно, не надмогнахме личното си его и забравихме горчивите уроци на разделението през годините. СДС подадохме ръка на напусналите РБ, но може би не бяхме достатъчно настоятелни. Тези, които не приеха подадената ръка, се заблудиха, че сами могат да представляват интересите на 300 000 десни избиратели. Разпиляхме вота на хората и те не останаха представени в сегашния парламент”, каза Лукарски пред делегатите, цитиран от БГНЕС.

Според него участието на СДС във властта е било достойно и ефективно. „Отдаден на работата си в икономическия сектор не успях да обърна достатъчно внимание на структурите в страната. Това е моя основна грешка в последните години и ви моля за прошка. Длъжник съм на структурите и ако спечеля доверието ви ще говоря повече за бъдещето на СДС на срещи в страната, отколкото в залата на „Раковски 134”, зарече се Лукарски преди гласуването.

Като основна задача на СДС той открои създаването на българска национална доктрина. „Както през 90-те години синята партия начерта обединителната кауза ЕС и НАТО, сега трябва да бъдем движещата сила за постигане на съгласие около националните приоритети за следващите десетилетия. Днес каузата ЕС и НАТО е изпълнена, но държавата няма дългосрочна стратегия, която да обединява политическите сили в дясно и гражданите. И аз предлагам това да се превърне в новата мисия на СДС”, каза той.
Подкрепи Economic.bg